Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2022. november 8. 21:42

Látogatóban Kékesden és a pécsi megyéspüspöknél

Képgaléria
Látogatóban Kékesden és a pécsi megyéspüspöknél
2009. szeptember 26-án szentelte fel a kékesdi Szent Mihály templomot Mayer Mihály pécsi megyéspüspök. A tizenhárom évvel ezelőtti esemény alkalmából „zarándokútra” kelt Farkas P. József, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója, hogy újból szemügyre vehesse rég nem látott lelki otthonát, az impozáns Baranya megyei kistemplomot, továbbá pécsi székhelyén személyesen is megismerje főtiszteletű Felföldi László megyéspüspököt. (Fotók: Mátyus István)

Kékesden Kungl Jánosné Erzsike néni, a Szent Mihály templom gondnoka kitárt karokkal fogadta Farkas P. Józsefet, hiszen – mint mondta: „ő a testvérem”. Erzsike néni és férje rögvest asztalhoz ültette az alföldi vándort, s nem csupán hellyel, de kiváló ízvilággal jellemezhető halászlével, sós-édes süteményekkel, jó borral is kínálta a Szent Mihály templom legkiemelkedőbb szponzorát, akinek tevékeny közreműködése, segítő támogatása, jószándéka nélkül aligha állna ma istenháza a kékesdi domb tetején.

Miután az ebédlőasztal mellett felidézték a múlt közös emlékeit, kívül-belül megtekintették a nagyobbacska kápolnát.

Kora délután Pécs felé vette az útirányt Farkas P. József, akit Koi Béla autókölcsönző vállalkozó hozott el Kecskemétről legjobb gépkocsijával.

A vendéget főtiszteletű Felföldi László megyéspüspök fogadta a Pécsi Egyházmegye tárgyalótermében, ahol Farkas P. József felelevenítette a kékesdi templom építésének történetét, miközben a Wojtyla Barátság Központ közel tizennyolc esztendőre visszanyúló históriájával is megismertette a főpásztort, aki mindezek hallatán ígéretet tett: 2023 tavaszán felkeresi a Wojtyla Házat.

A kötetlen hangvételű megbeszélés végén a kecskeméti Zwack Pálinkamanufaktúra legkitűnőbb termékei és egy Wojtyla 15 című, a hírös városi népkonyha tizenöt esztendős történetét összefoglaló kötet került az asztalra – Farkas P. József ajándékaként.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!