Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2022. november 29. 11:17 | Szerző/forrás: baon.hu

Japán császári érdemrendet kapott Király József

Képgaléria
Japán császári érdemrendet kapott Király József
A japán császár a Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal érdemrendet adományozta Király Józsefnek, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör tiszteletbeli elnökének, amit szerdán adott át részére Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete Budapesten, a Japán Nagykövetségen. Az érdemrend egy olyan kitüntetés, amelyet a társadalom és a kultúra különböző területein kiemelkedő teljesítményt nyújtó embereknek adományoznak. (Fotók: Mátyus István - Alföldi Civil Napló)

A szűk körben, a kitüntetett és családja, illetve az Aomori több tagja jelenlétében megtartott átadóünnepségen a nagykövet méltatta a japán kultúráért végzett munkáját. Felidézte, hogy 1987 óta a hagyományos, valamint a modern japán kultúra bemutatását célul tűzve, számtalan esemény szervezésében vett részt. A nagykövet kitért arra is, hogy Király József erőfeszítéseket tett a japán nyelvoktatás bevezetésére a kecskeméti iskolákban. Különösen 2014-ben jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a kecskeméti Katona József Gimnáziumban a japán nyelvoktatás bekerüljön a rendes tantervbe. 

Saját kezdeményezésére 2012 áprilisában 35 cseresz­nyefa-csemetét ültetett az Aomorival való barátság és a 2011-es tóhokui földrengés és cunami áldozatainak emlékére, amelyet képviselői minőségében tett javaslatára Aomori Parknak neveztek el. Otaka Masato kiemelte: közvetítő híd szerepét betöltve Aomori és Kecskemét, valamint Japán és Magyarország között Király József minden szempontból óriási szerepet játszott a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztésén keresztül a regionális kapcsolatok, valamint a Japán iránti megértés előmozdításában. A beszédet követően átadta az érdemrendet és a császári pecséttel ellátott oklevelet. 

Király József beszédében köszönetet mondott a rangos kitüntetésért. Visszaemlékezett, miként ejtette rabul a japán kultúra egy-egy szelete, és hogyan állt benne össze mindez egy egésszé. Mélyen megragadta a japán ember természetszeretete, az egymás iránti tisztelet, a múlt megbecsülése. Hangsúlyozta: a két ország között több a hasonlóság, mint gondolnánk, és az érdemrenddel tiszteletbeli japánnak érzi magát. 
 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!