Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2022. december 7. 12:43

Wojtyla Akadémia – Drónos növényvédelem a mezőgazdaságban

Képgaléria
Wojtyla Akadémia – Drónos növényvédelem a mezőgazdaságban
Ország Ferenc, a Magyar Honvédség ifjú hadnagya meteorológus tisztként teljesít szolgálatot a Szolnoki Helikopter Bázison. Szerdán immáron sokadik alkalommal látogatott a Wojtyla Barátság Központba, hogy feltárja különleges szakmájának „titkait” a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai előtt. Ezúttal a drónos növényvédelem került terítékre. (Fotók: Mátyus István)

Akár nagy farmokon, domboldali gyümölcsösökben, meredek teraszokon vagy kiterjedt legelőkön dolgozunk, az intelligens mezőgazdasági drónmegoldások egyaránt hatékonynak bizonyulnak. A permetezés során számos olyan kihívással kell számolni, amelyek modern technológiájú permeteződrónokkal nagyon könnyen kiküszöbölhetők. Ilyenek a domborzati viszonyok, a taposási kár, a víztakarékosság és a permetlé fedési hatékonyság.

A precíziós kialakításnak köszönhetően a cseppméret az ideális tartományba esik (80-150µm), a turbulens rotorszél keltette célirányos örvények pedig a növényzet teljes terjedelmére (színére és fonákjára is) permetlevet juttatnak, amely kiváló lefedettséget és szórásképet biztosít.

A taposási kár drónnal nullára csökkenthető. A vízfelhasználás a precíziós technológiának köszönhetően 90-95%-kal kevesebb. Nincs üzemanyag költség és károsanyagkibocsátás. A munkavégzést nem befolyásolják a talajviszonyok (sár, belvíz, magas kultúra), sem a domborzati terepviszonyok.

Azonban nem mindenkor használhatók drónok a mezőgazdaságban. Bizonyos időjárási viszonyok között korlátlanul, egyes esetekben viszont csak korlátozottan, illetve egyáltalán nem szállhatnak fel ezek az okos eszközök. Egyebek mellett ennek meghatározásában is főszerep jut a meteorológusnak.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok