Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2022. december 9. 13:17

Hetvenegy év a teljesség jegyében – Dr. Gyenes Vilmos a Wojtyla Házban

Képgaléria
Hetvenegy év a teljesség jegyében – Dr. Gyenes Vilmos a Wojtyla Házban
Több mint öt évtizeddel ezelőtt döntött úgy, hogy életét beteg gyermekek gyógyításának szenteli. Választott hivatását diplomája megszerzése óta örömmel, szívvel-lélekkel végzi. Elsősorban Kecskeméten és Budapesten számíthatnak rá a kicsinyek és persze azok szülei, ám mivel szabadidejének jelentős részét is a gyógyítás tölti ki, az erdélyi és a kárpátaljai betegek is találkozhatnak vele. Pénteken dr. Gyenes Vilmos volt a Wojtyla Barátság Központ vendége. A Wojtyla Akadémia programsorozat keretében mesélt eddigi pályafutásáról. (Fotók: Mátyus István)

Dr. Gyenes Vilmos gyermekgyógyász, gyermekkardiológus főorvos Szegeden született 1951. június 23-án. Iskoláit szülővárosában végezte. Előbb a tanárképző főiskola 1. sz. Gyakorló Általános Iskolájában, azután a Radnóti Miklós Gimnáziumban tanult, majd tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen folytatta, ahol általános orvosi diplomáját 1975-ben vette át. Később gyermekgyógyászatból, gyermekkardiológiából és neonatológiából szerzett szakvizsgát. 1975 óta a kecskeméti megyei kórház gyermekosztályán dolgozik. Az elmúlt évtizedek során aktív szerepet vállalt az intézmény gyermekintenzív részlegének létrehozásában, illetve a kardiológiai szakrendelés fejlesztésében. Kecskeméti munkája mellett 2004 óta a budapesti Bethesda Gyermekkórház főorvosa. Szakmai rendezvények rendszeres résztvevője, előadója.A Fornetti a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Funiculus Umbilicalis Alapítvány kuratóriumának, a Mercedes Kosárlabda Akadémia tanácsadó testületének és a Fokolare Közösség kecskeméti csoportjának tagja.


Közel két évtizede jelentős karitatív munkát is végez. A Jobb Lator Polgári Kör tagjaként orvosbarátaival rendszeresen jár Erdélybe gyermekeket szűrni, gyógyítani, emellett néhány évvel ezelőtt fővárosi kollégái kárpátaljai missziójához is csatlakozott. Kiemelkedő és tartósan magas színvonalon végzett orvosi szolgálatáért a Kiváló Kórházi Dolgozó címet, a Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért Díjat, valamint az emberi erőforrások minisztere elismerő oklevelét és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány díszoklevelét is átvehette.– A Bethesda Gyermekkórház vezetőjével, dr. Velkey Györggyel először egy szakmai rendezvényen találkoztam, később egy magánéleti szál is összehozott vele. Kivételes embert, orvost, vezetőt ismertem meg benne, akinek a hívását örömmel fogadtam el. Azután kiderült, hogy nemcsak ő, hanem az ottani kollégák is „különlegesek”, egészen mély Isten-kapcsolata van a kórháznak, olyan légköre, amely megfogott, megragadott, ezért immár tizenkilencedik éve ott is dolgozom – mondta el, miért döntött úgy, hogy kecskeméti munkája mellé 2004-ben elvállal egy jelentős fővárosi feladatot is.

– Amikor lehetett, s amióta ismét lehet – hetente többször is – teniszezem, úszok, sakkozom. Színházba és koncertekre is örömmel elmegyek, és nemcsak Kecskeméten, hanem a fővárosban is. A járványnak köszönhetem – ilyen is van azért egy-két dolog –, hogy a világhálón két filmcsatornára is ráleltem, ezek révén értékes hazai és külföldi filmeket tudok megnézni, de a Kiskunsági Nemzeti Park több természeti szépségét is csak az elmúlt másfél évben fedeztem fel. A különböző tudományok, művészeti ágak – elsősorban az irodalom és a színház – területén szeretnék kellőképp tájékozott lenni, ezért sokat olvasok; igyekszem megtalálni mindenben az értékest, az értéket – válaszolt arra a kérdésre, hogy gyógyító munkája mellett mire tud még időt szakítani.

– Arra törekszem, hogy tudatosan hálával kezdjem a napjaimat, mert akkor szépen telnek az éveim. És bizony van okom bőven hálát adni a Jóistennek: semmi komolyabb betegségem nincs, szellemileg is frissnek érzem magam, baráti közösségekben dolgozhatok, szerető család vesz körül, négy unokával – értékelte eddigi életútját dr. Gyenes Vilmos gyermekgyógyász a Wojtyla Barátság Központban.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája