Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2023. január 16. 14:38 | Szerző/forrás: baon.hu

Borászok támogatják a szegények ebédjét

Képgaléria
Borászok támogatják a szegények ebédjét
Szent Vince napjához kapcsolódóan Borászok hete zajlik a Wojtyla Barátság Központ népkonyháján. A kezdő napon – január 16-án – Koch Csaba támogatta a szegények ebédeltetését. (Fotók: Mátyus István)

Szent Vince napja – január 22. – a vincellérek, borászok régi ünnepe. Az időjárás alakulásából ezen a napon a termés bőségére következtettek szőlősgazdák. E hagyományt évek óta ünnepli a kecskeméti Wojtyla ház is. Az ünnepségsorozat keretében ezen a héten minden nap más-más megyebeli borász finanszírozza a népkonyhára járó szegények ebédjét. Jelenleg százharminc rászorultat számlál a sorsközösség.

Hétfőn a jótékonysági ebédosztást Koch Csaba, a borotai Koch Borászati Kft. ügyvezető-tulajdonosa, 2019. évben az Év bortermelője, a Magyar Bor Akadémia elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja, és nem utolsó sorban sikeres üzletember támogatta. Az ebédosztáson személyesen vett részt a kiváló borász.

Ebéd előtt Teleki Gábor kodályos tanuló gordonka játékát hallgathatta meg a közönség.

Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte a szegényeket és a támogatókat. A népkonyha nevében kifejezte köszönetét, amiért ebben a nehéz gazdasági helyzetben is gondolnak a borászok a nélkülöző szegényekre.

Koch Csaba nem először látogatott el a szociális intézménybe. Rövid beszédében kitért a családja szőlő- és bortermelő múltjára. Immár több generáció óta adják át a tudást, ő maga nagyapjától és dédnagyapjától tanulta az alapokat, majd a Kecskeméti Kertészeti Főiskolán gyarapította tovább tudását. Jelenleg 150 hektáron gazdálkodik, Borotán és környékén, valamint Villányban és a Dunántúlon.

Minőségi palackos boraik országszerte elérhetők a magyar üzletekben, kis mennyiségben pedig borászatoknak biztosítanak alapanyagot. Néhány éve a feldolgozó üzemükben 100 százalékos rostos gyümölcsleveket is előállítanak. A neves borász hozzátette: nagyon szerencsés, mert boldog családban él. Öt gyermeke és két unokája van már.

Kíváncsiak voltunk, mennyiben befolyásolja munkájukat az enyhe tél. Ennek kapcsán elmondta: egyelőre nem lehet tudni, milyen hatása lesz a szőlőtermésre. Egy átlag évben január közepéig, végéig mély nyugalmi állapotban van a szőlőtőke. Ha felébred, és hirtelen fagyosra fordul az idő, az sajnos tőkepusztuláshoz vezethet. Emellett a kártevőktől is tartani kell, hiszen az enyhe tél miatt a kártevők nagyobb tömegben képesek áttelelni. Így tavasszal várhatóan plusz permetezés, növényvédelem lesz indokolt.

Végül megjegyezte: az enyhe télnek van egy előnye is. Megkezdhetik a metszést, így – lévén kevesebb kétkezi munkaerő –, minden területen időben tudnak végezni.

Az ebédosztáson részt vett még Dabasi Gábor, a Damax Kft. tulajdonosa is, többszörös Kecskemét Város Bora-díjazott, aki a szerdai ebédet támogatja, csak akkor elfoglaltsága miatt nem tud majd személyesen jelen lenni.

Dabasi Gábor elárulta: a borászok egész évben imádkoznak, hogy az időjárás kegyes legyen hozzájuk. A kiváló borhoz kiváló szőlőtermés szükséges. Így imádkoznak, hogy a téli és tavaszi fagy elkerülje őket, megússzák a nyári aszályt, essen a forró hónapokban is, ősszel pedig sok napsütést és száraz időt remélnek. 2022-ben, a nyári aszály kivételével ez össze is jött, így ő maga elégedett a terméssel.

A térség önkormányzati képviselője Jánosi István néhány hónapja ismerkedett meg a népkonyha életével, képviselői beiktatását követően. Most is őszinte bámulattal csodálja, hogy a Wojtylában milyen nagy hangsúlyt fektetnek a melegétel mellett a lelki táplálékra is, őrzik a hagyományokat, melyeket ötvöznek az ételosztással. Ő maga az élete során láthatta, hogyan változtak át a szocializmus tervgazdálkodásának nagyüzemi borászatai a mai kiváló borászatokká, ahol kiváló minőségi borok kerülnek ki a pincékből. Látványos fejlődést mutatnak az alföldi borok is, megyénk kiváló borászainak köszönhetően országosan elismerté vált már jó néhány megyei bor, köztük a két vendég, Koch Csaba és Dabasi Gábor nedűi is.

A Wojtylában a hét folyamán támogatja az ebédosztást Hetényi József, a Hetényi Pincészet tulajdonosa, Balogh Károly Helvécia polgármestere, a Balogh Borház tulajdonosa, valamint a Frittmann Borászat tulajdonosai, Frittman János és István.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok