Április 18. csütörtök, Andrea, Ilma
Hírek, események 2023. február 25. 20:32 | Szerző/forrás: baon.hu

Megemlékeztek a botanikus piarista atyáról

Képgaléria
Megemlékeztek a botanikus piarista atyáról
Márványtábla őrzi Fazekas József piarista atya, botanikus emlékét Kecskeméten, a Wojtyla Barátság Központ előtti kertben. A táblát egykori tanítványa, dr. Bábel Balázs érsek szentelte fel szombaton. (Fotók: Mátyus István)

Meghitt ünnepség keretében szentelte fel Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke Fazekas József (1911-2001) piarista atya, botanikus emlékére állított márványtáblát szombaton a Wojtyla Barátság Központnál.

A rendezvényt Nyeste Pál piarista atya és a Piarista Gimnázium növendékei indították énekkel, majd a résztvevőket Farkas Pál, a Wojtlya munkatársa köszöntötte. Kiemelte, és köszönetüket tolmácsolta Borsos István izsáki kőfaragónak, aki elkészítette az emléktáblát.

Kecskemét önkormányzata nevében Lévai Jánosné tanácsnok mondott emlékező beszédet a neves pedagógusról, kertépítőről, lelkipásztorról.

2010-ben jó és bölcs döntés volt, hogy a Karol Wojtyla Barátság Központ kertjét Fazekas József piarista tanárról nevezzék el. Ő hozta létre a piarista botanikus kertet a diákok, a tanárok és az utókor számára. A változatos növényzetet az ország különböző tájairól érkező piarista diákok hordták össze. Közöttük volt Bábel Balázs akkori diák és Farkas P. József, a Wojtyla alapító-igazgatója is. Fazekas tanár úr 1938-tól 1947-ig nagykanizsai piaristáknál tanított, majd 1948-ban Tatán lett kollégiumi igazgató. Az egyházi iskolák államosítása után Mosonmagyaróváron vállalt papi szolgálatot, abban a városban, ahol piarista diákéveit töltötte. 1950-ben visszakapta a rend két iskoláját, ő az elsők között érkezett Kecskemétre, ahol haláláig szolgálta az ifjúságot: tanárként, kollégiumi igazgatóként, lelkivezetőként, és egy ideig énekkari vezetőként. Több mint hatvan év után is emlékezett minden diákjára, szívén viselte sorsukat. Köszönjük a Jóistennek, hogy földi életéhez 91 évet, szerzetesi életéhez 70, áldozópapságához 65 évet adott – mondta Lévai Jánosné.

Dr. Bábel Balázs érsek is megemlékezett egykori tanáráról, akit 1965-ben ismert meg, amikor az iskolába került. Kedves történeteket elevenített fel Fazekas József tanár úrról, akinek gyakran ő maga is segített a kertben. Sosem felejti el, hogy mintegy harmincféle rózsa pompázott a kertben, a fehértől a sötétliláig. Hozzátette, nagyon örült neki, hogy a tanár úr még megérhette, amikor őt érsekké szentelték, nagyon büszke volt régi tanítványára.

Az ünnepség további részében az is kiderült, hogy Farkas P. József is vitt növényeket a tanár úrnak, az izsáki Kolon-tó környékéről.

 

Kövessen minket a Facebookon is!