Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2023. április 12. 13:28

Wojtyla Akadémia – A nyári félév időjárási kockázatai

Képgaléria
Wojtyla Akadémia – A nyári félév időjárási kockázatai
Ország Ferenc, a Magyar Honvédség ifjú hadnagya meteorológus tisztként teljesít szolgálatot a Szolnoki Helikopter Bázison. Szerdán immáron negyedik alkalommal látogatott a Wojtyla Barátság Központba, hogy feltárja különleges szakmájának „titkait” a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai előtt. Ezúttal a nyári félév időjárási kockázatai kerültek terítékre. (Fotók: Mátyus István)

Amint a szakember fogalmazott, a nyári időszakban két jelentős időjárási veszély áll fenn. Egyrészt a hőhullám, másik oldalról pedig a zivatartevékenység.

A hőhullám okozói az anticiklonáris helyzet, a gyenge déli vagy délnyugati áramlás, a felhőmentes idő, a tartósan 33-35 fok feletti nappali, valamint a 20-25 fok feletti esti átlaghőmérséklet.

Mindezek ellen leginkább úgy lehet védekezni, ha enyhén légkondicionált helyiségben, de legalábbis árnyékos helyen tartózkodunk. A túl nagy hőmérséklet-különbség viszont erősebben megterheli a szervezetet, mint a folyamatosan magas hőmérséklet. A bő folyadékbevitel és a gyümölcsfogyasztás szintén jótékonyan hat közérzetünkre. A leginkább veszélyeztetettek a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők és az idősek.

A zivatar a légkör nagymértékű háborgása, ami erős emelő mozgásokhoz kötött és légkörelektromos tevékenységgel jár.

Kialakulásának feltételei a nagy légnedvesség a légkörben, az instabil légköri egyensúlyi helyzet, valamint a triggerhatás, ami a felszínközeli meleg nedves levegőt a magasba kényszeríti. A zivatart három fejlődési fázis jellemzi: a feláramlás, az intenzív szakasz és a szétesés szakasza.  E jelenségek szemmel is jól láthatók, észlelésükhöz nem szükséges műszer.

Ha a mennydörgés és a villámlás között kevesebb mint 30 másodperc telik el, mindenképpen húzódjunk zárt térbe. Amennyiben szabadtéren tartózkodunk, feküdjünk le a földre, de semmiképpen se bújjunk fa alá. Kerüljük az elektromos eszközök használatát, a mobiltelefonét is, továbbá húzzuk ki az elektromos kábeleket.

Kecskeméten nagyjából egy-másfél óra alatt elvonulnak a zivatarfellegek, utána a homokos talaj rövid időn belül elissza a gyorsan lehullott nagymennyiségű csapadékot.

Az apró jégkockák általában nem okoznak nagyobb károkat, ellenben a diónagyságú összefagyott jégdarabok kifejezetten veszélyesek. A viharral gyakorta együtt járó 60-80 km/órás széllökések pedig az épületekben tehetnek komoly kárt, vagy akár kibillentik egyensúlyukból még az erősebb testalkatúakat is.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája