Június 17. hétfő, Alida, Laura
Hírek, események 2023. augusztus 8. 18:11

Postagalambokat röptettek a 18 éves Wojtyla Ház előtt

Képgaléria
Postagalambokat röptettek a 18 éves Wojtyla Ház előtt
Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda tulajdonosa nemcsak ízletes finomsággal érkezett a szegényekhez a Wojtyla Barátság Központba, hanem jó néhány postagalambot is hozott magával a népkonyha elindításának 18. évfordulója alkalmából. Szabadtéri előadása végén elengedte a madarakat, melyek néhány perc alatt hazaszálltak. (Fotók: Mátyus István)

Garaczi János gyakori vendég a Wojtylában. A Tanyacsárda egyik tulajdonosaként számos alkalommal megvendégelte a rászorulókat egy-egy finom étellel. Ezúttal kevésbé közismert oldaláról mutatkozott be. A vendéglátás mellett ugyanis egy másik szenvedélynek is hódol, mégpedig a postagalamb-tartásnak és versenyeztetésnek. A neves gasztronómiai szakember e különleges hobbijáról, elhivatottságáról mesélt kedden ebéd előtt, melyet természetesen a Tanyacsárda szakácsai készítettek el. Gulyáslevest és tejes pitét fogyasztottak a nehézsorsú emberek.

Garaczi János miközben megismertette közönségét a postagalambászattal, többen kezükbe vették a madarakat. Ő maga évtizedek óta elkötelezett híve ennek a „sportágnak”, versenyezteti is galambjait. Számos hazai és nemzetközi versenyen a zsűri tagjai közé választják. Postagalamb olimpiákon kétszer zsűrizett, 2011-ben és 2022-ben. Legközelebb 2024 januárjában rendeznek ilyen megmérettetést, Hollandiában.

A szaktekintély hozzátette: a legnagyobb galambász nemzet a belgáké, szintén kimagasló Németország, Franciaország, Anglia, Csehország és Szlovákia, de a magyarok és románok is szép eredményekkel büszkélkedhetnek. Ma már a galambok lábára chippel ellátott gyűrűt helyeznek, mely a versenyek során mutatja a pontos időt, amint hazaérnek a ketrecükbe. Sőt megfelelő összegért arra is van már lehetőség, hogy számítógépen keresztül figyelemmel kísérje a tulajdonos, éppen merre repül a galambja. A versenyek alkalmával sokszor nagyon hosszú távot tesznek meg, akár 1000-nél is több kilométert. A fiatal postagalambok azonban először csak Magyarországon versenyeznek, kisebb távokon. A bajnokságokat tavasztól őszig rendezik, télen nem reptetik a madarakat.

Az FCI-nek, azaz a postagalamb világszövetségnek több mint 80 ország tagja, Kínától Amerikán át egészen Afrikáig.

Garaczi János előadásában kitért a várva várt hétvégi országos eseményre, melynek keretében Felsőlajoson az Új Tanyacsárda ad helyet a galambász családi napnak, amire minden évben több százan látogatnak el. Idén 141 éves a Magyar Postagalamb Szövetség, ennek tiszteletére ugyanennyi hófehér galambot eresztenek a magasba. 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája