Május 19. vasárnap, Ivó, Milán
Hírek, események 2023. szeptember 12. 20:26

Élmények a palackból – Soltvadkerten bortúrázott a Forrás csapata

Képgaléria
Élmények a palackból – Soltvadkerten bortúrázott a Forrás csapata
A hegy leve nyújtotta ízvarázzsal ismerkedtek a Forrás című szépirodalmi, szociológiai, művészeti folyóirat szerkesztői a soltvadkerti Frittmann Borászat vendégfogadójában. (Fotók: Mátyus István)

A borkóstolóval egybekötött szakmai beszélgetést Farkas P. József, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója szervezte annak apropóján, hogy a Forrás egy korábbi számában az alföldi szőlőtermesztés és borkultúra világába nyújtottak betekintést olvasóiknak a szerkesztőség munkatársai.

A keddi tanácskozás résztvevőinek Frittmann János, a pincészet társtulajdonosa, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szolgált átfogó ismertetővel a kunsági borvidék aktuális helyzetét illetően.

Bevezetőjében magukról szólva elmondta, 60 hektár saját telepítésű szőlőültetvény van a Frittmann család birtokában, és még legalább ekkora területről integrálnak válogatottan jó minőségű szőlőt a környező gazdáktól.

Mint szavaiból kiderült, a kunsági borrégió óriásit lépett előre az elmúlt években. A korábbi negatív előítéletek mára teljesen megszűntek. Sőt, a környék bortermelőinek olyan presztízst sikerült kivívniuk a piacon, hogy manapság mindenki őket akarja másolni.

Az étkezési szokások nagymértékben átalakultak hazánkban, melynek folyományaként kevesebb vörösbor fogy, ellenben megnőtt a kereslet a könnyebb fehérborok iránt – mutatott rá Frittmann János.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!