Május 19. vasárnap, Ivó, Milán
Hírek, események 2023. szeptember 19. 09:27 | Szerző/forrás: hiros.hu

Átadták a Széchenyi István Közösségi Házat

Képgaléria
Átadták a Széchenyi István Közösségi Házat
Bár maga az esemény a Széchenyi sétány 6. szám előtt, a Szarvas tér szomszédságában zajlott, egész Széchenyiváros ünnepelt, amikor hétfő délután, színes ünnepség keretében átadták a Széchenyi István Közösségi Házat. Mert ez az intézmény nem csak a téren és közvetlen környékén élőket szolgálja, hanem az egész városrész lakosait. (Fotók: Banczik Róbert - hiros.hu)

Az 1980-as években átadott kétszintes épület korábban is közösségi házként üzemelt, mely magába foglalta a széchenyivárosi fiókkönyvtárat is, ám az idők folyamán műszakilag és funkcionálisan egyaránt elavulttá vált, így szükségessé vált teljes körű felújítása, korszerűsítése. Újjáépítésével új lehetőségek nyílnak a városrész lakói számára a kulturális és civil élet, a helyi közösségi élet erősítésére. Épp ezért nagy lépés, hogy a mai napon átadták a Széchenyi István Közösségi Házat.

Az esemény díjátadással kezdődött, a Széchenyivárosért Egyesület ugyanis, megalakulása óta, évről-évre elismerésben részesíti azokat a szervezeteket, szakembereket, magánszemélyeket, akik munkájukkal sokat tesznek a városrészben élőkért, a közösségekért, gyermekekért, rászorulókért. Az ünnepi esemény pedig kiváló alkalom volt arra, hogy az egyesület átadja a díjakat.

2023. díjazottjai:

Dr. Kovács Gyuláné Tóth Katalin, védőnő.

Kecskésné Marthi Marianna, a Móra Ferenc Általános Iskola vezetője

Horváth Attila, a Kecskeméti TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója

Dr. Kiss Katalin, háziorvos

A nagyszámú érdeklődő nem csak beszédeket hallott, hanem műsorral is kedveskedtek nekik a szervezők. Fellépett a Lánchíd utcai iskola mazsorett csoportja, énekelt Kele Viktória, valamint a Katona József Könyvtár kórusa is szórakoztatta a megjelenteket.

 

A beszédek sorát Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester kezdte, aki személyes visszaemlékezésre fűzte fel köszöntőjét, és arról mesélt, ő maga is itt, a Széchenyivárosban nőtt fel, éppen ezért sok boldog pillanat köti gyermekkorából ehhez az épülethez és az azt körülvevő térhez. Épp ezért különösen nagy boldogság számára, hogy 50 év után megújul a tér és folyamatosan új tartalmat, képet, arcot és hangulatot kap.

„Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” 

— idézte gróf Széchenyi Istvánt a polgármester és kiemelte, ez a gondolat vezérelte őket is, amikor újra gondolták ennek a térnek a tartalmát, funkcióját, felújítását...

Már a városrész tervezésekor is fontos volt, hogy az itt élőket, a folyamatosan ide költözőket kiszolgáló létesítmények, üzletek épüljenek, a tudatosan tágasra hagyott, élhető városrészben, mely sok változáson ment át az évtizedek alatt.

- Ahhoz, hogy emberibbé alakítsuk, elengedhetetlen az élő közösségek létrehozása. Az elmúlt évek munkálkodásának köszönhetően Széchenyivárosban több civil és egyházi közösség működik most már kiválóan. A kapcsolatok az idők folyamán átalakultak, megkoptak, munka most arról szól, hogy megteremtsük annak a kultúráját, hogy újra elfogadhatóvá, igazi, valód közösséggé váljon ez a városrész, a közeljövőben – mondta Szemereyné Pataki Klaudia. Kiemelte, ennek a tenni akarásnak ékes bizonyítéka, hogy létrejött ez a közösségi ház.

Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a Katona József Könyvtár igazgatója bemutatta beszélt a fiókkönyvtárról, annak funkciójáró és céljairól. Elmondta, a cél hidat építeni a civil alapítványok és a közösségek közé, a generációk közé, hogy a város fejlődésének szerves részévé váljon a közösségi ház, működése által pedig a Széchenyiváros.

- A Széchenyi István Közösségi Ház küldetése, hogy jelenítse meg a városrészben a 21. századot, a kreativitást, a társadalmi innovációt, hozza szemmagasságba a digitalizációt, támogassa a közösség építését és az intergenerációs együttműködéseket. Mindezzel váljon a városrész egyik szellemi és kulturális központjává, és erősítse a széchenyivárosi identitást – ezt már Molnár Szilárd, a Kreatív Tudásközpont Alapítvány kuratóriumának elnöke mondta, aki ismertette a közösségi ház funkcióit.

Az 561 négyzetméteres, kétszintes épület földszintjén 3 helyiség áll rendelkezésre, melyből az egyik 80 fő befogadására képes, a másik kettő pedig 20-20 embert tud befogadni. De a mobil falaknak köszönhetően ezek a terek egymásba nyithatók. A földszinten elhelyezésre került két kisebb irodaegységet, valamint új vizesblokkot és ruhatár is kialakítottak. Az emeleten a fiókkönyvtár megmaradt, csak néhány alaprajzi ésszerűsítés valósult meg. Az emeleti vizesblokk felújításra szorult és emellett egy új babakocsi tároló is létesült.

Az esemény végén az egyházak képviselői megáldották az épületet, mely mostantól kicsik és nagyok boldogságát szolgálja, megszínesítve életüket.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!