Április 28. vasárnap, Valéria
Hírek, események 2023. október 11. 20:34

„Tanulmányi” kirándulás a Nyíri erdőben

Képgaléria
„Tanulmányi” kirándulás a Nyíri erdőben
Immáron több mint tíz esztendős hagyomány a KEFAG Zrt. háza táján, hogy a cég vezetői ismeretterjesztő célzattal civil szervezeteket látnak vendégül a faipari nagyvállalat egy-egy telephelyén. A Wojtyla Barátság Központ Nyugdíjasklubja és a városi társszervezetek tagjai folyamatosan élnek a felkínált lehetőséggel. Akárcsak 2023. október 11-én, amikor – hagyományosan – Sulyok Ferenc vezérigazgató és Madácsi Sándor erdészeti igazgató fogadta a résztvevőket. (Fotók: Tódor Norbert és Facol Lajos)

A zarándokok útja a Szulyovszky László (1944-1999) kerületvezető erdésztechnikus által alapított Szent Hubertus Parkba vezetett, elsőként egyenesen a Szent Hubertus kápolnába – mely teljes egészében fából készült.

A házigazdák által felkínált aprósütemények és frissítő pálinka elfogyasztását követően a szintén Szulyovszky László által életre hívott 1848-49-es gyűjtemény épületében folytatódott a „tanulmányi” program.

Az 1905-ben épült erdészház 1969-től közel 20 éven át szolgált lakhelyül a Szulyovszky család számára, majd a rendszerváltást követően „múzeummá” alakult át, méltó helyet adva az erdész által évek alatt összegyűjtött „szabadságharcos” ereklyéknek. A mintegy 700 darabos magángyűjtemény (könyvek, festmények, érmék, kardok és lőfegyverek, viseletek) méltó emléket állítanak a forradalom és szabadságharc eseményeinek, kiemelkedő személyiségeinek. A patinás épületben Szulyovszky Ágnes, az erdész özvegye kalauzolta a vendégeket.

Némi szabadtéri falatozást, jóízű baráti beszélgetést követően a Vackor Vár Erdei Iskolát vették célba az addigra igencsak elfáradt vándorok, ahol a helyszíni vadászati kiállítás megtekintése után a KEFAG Zrt. munkatársai „szuperszonikus” ebéddel – vadgulyással és túrós csuszával – kínálták a jelenlévőket.

A tanulmányút erdőjárással zárult, melynek alkalmával feltárult a látogatók előtt a környék teljes növény- és állatvilága. Ráadásképpen a fás terület látképében is gyönyörködhettek mindazok, akiknek maradt erejük fellépcsőzni a helyi kilátó legmagasabb fokára.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!