Május 25. szombat, Orbán
Hírek, események 2023. november 29. 10:04

Évi ezer tonna laskagomba, milliárdos árbevétel – mindez Lajosmizsén?

Évi ezer tonna laskagomba, milliárdos árbevétel – mindez Lajosmizsén?
Somosné Nagy Adrienn inkább biológus, mint cégvezető. Órákig képes lelkendezni a laskagombák szépségéről – közben milliárdos árbevételű családi vállalkozást vezet. Friss laskagombáik Lajosmizséről Párizsba és az egyik legnagyobb német kiskereskedelmi lánc polcaira is eljutnak, laskagomba-alapanyagukat egész Európában ismerik. Ajánló a januári Forbes magazinból.

„Ne zárjátok be az ajtót, mindjárt jövök vissza” – mondja nem sokkal fél öt előtt kollégáinak Somosné Nagy Adrienn, a Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője, amikor az interjú után az irodából a laskagomba-termesztő házak felé vesszük az irányt.

„Vége a munkaidőnek, legalábbis a többieknek. De nekem ilyenkor még nem” – magyarázza. Pedig másnap két hétre Kelet-Afrikába indul egy kutatási projekt miatt.

A hőmérséklet mindenesetre nem igazán afrikai a Kecskeméthez közeli telephelyükön, mindketten sálunkba burkolózunk a leszálló ködben. Negyvenhárom termesztőházban évente összesen ezer tonna laskagombát termesztenek itt, és maguk gyártják az úgynevezett gomba termesztőzsákokat is, amiből évente több százmillió forint értékben adnak el.

„Még ma is, ha bejövök ide, elsősorban gyönyörködöm, hogy mennyire szép a laskagomba. Csokorban nő, a tönk és a kalap nem középen, hanem excentrikusan kapcsolódik egymáshoz, olyan, mint egy virág.”

Az eredetileg biológus végzettségű Adriennt húsz év után is lenyűgözik a gombák. Abban a helyiségben, ahová belépünk, már szedésre érettek vannak. A természetben november közepén kezdődik a főszezon, de a termesztőházakban egy év alatt öt-hat ciklus is lefut. Átlagosan nyolc–tizenegy hétig tartják benn a gombazsákokat. Az egész éves terméshez zárt és hőszigetelt gombaházakban kell állandóan késő őszi klímát, 12–14 Celsius-fokos hőmérsékletet és magas páratartalmat teremteniük. Nyáron melegkedvelő fajtákkal dolgoznak, és kicsit magasabb hőmérsékletet tartanak, így költséghatékonyabb a hűtés.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!