Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2023. december 13. 10:25 | Szerző/forrás: hiros.hu

40 éves a Kecskeméti Városszépítő Egyesület

Képgaléria
40 éves a Kecskeméti Városszépítő Egyesület
Negyvenedik születésnapját ünnepelte ma a Három Gúnár Rendezvényházban a Kecskeméti Városszépítő Egyesület. A civil szervezet célja a város épített örökségének megőrzése. (Fotók: Mátyus István)

Az egyesület alapításkor kitűzött célja máig is ugyanaz maradt. Kecskemét épített értékeinek őrzése és szépítése. „1848. július 5-én megalakult a Szépítési Bizottmány, és legfőbb feladatául azt tűzte ki, hogy az egész város területére nézve, többé nem részletes és könnyen változtatható szabályozást tegyen, hanem olyan tervet készítsen, mely a közgyűlés eleibe terjesztvén, jóváhagyás esetére, jövendőben is zsinórmértékéül szolgálhasson.” Ez a 145 éve alapított bizottság volt az elődje az 1983-ban ismét életre hívott egyesületnek. 

Idén a Közgyűlés határozatának köszönhetően az egyesület lehetőséget kapott a Kecskeméti Városvédő és Városszépítő egyesület név felvételére a jubileumi év alkalmából. Az ünnepi pillanatokra ellátogató Falu György alpolgármester a helyszínen kiemelte, nem elhanyagolható az a tény, hogy az egyesület és a tagok 40 évig együtt tudtak maradni és közös ügyekért küzdeni.

Az alpolgármester Szemereyné Pataki Klaudia polgármester írásos köszönetét is tolmácsolta, illetve átadta az egyesület részére. „Elődeink mindig azon fáradoztak, hogy a Duna-Tisza Közén, a homokhátság közepén ez a város elnyerje a rangját. Mert itt mindig olyan emberek dolgoztak, akik mindent megtettek a boldogulásért és azért, hogy ebből a homokhazából egy igazi paradicsomot varázsoljanak” – kezdte beszédét Király József az egyesület jelenlegi elnöke. Kiemelte és méltatta beszédében dr. Farkas Gábor és dr. Iványosi Szabó András munkásságát is. A 40 év emlékeinek felelevenítését követően a tagok közös koccintással koronázták meg a születésnapot.

 

Kövessen minket a Facebookon is!