Az országban is egyedülálló szikipontyot ebédelhettek a szegények
A Wojtyla Barátság Központ népkonyháján a csütörtöki ebédet az Akasztói Horgászpark és Halascsárda ajánlotta fel. A 120 szegény abban a szerencsében részesült, hogy a különleges szikipontyot fogyaszthatták el. Az étlapon is megtalálható – bőséges adag – rántott halfarkot tálaltak fel számukra, körettel.
Az ebédosztás előtt Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa beszélgetett Szabó Zsolttal, az egyik tulajdonossal, aki Varga Anna szakácsnővel közösen tálalta ki az ebédet a rászorulóknak. Szabó Zsolt először mesélt saját családi vállalkozásukról.
Édesapjuk, Szabó József 1989-ben hozta létre a halgazdaságot, mely a mai napig sikeresen működik.
Többfajta halat tenyésztenek, de valamennyi közül kiemelkedik a szikiponty, mely országban egyedülálló, saját védjegyükké vált. Az Akasztói Szikiponty 2020 óta az Európai Unióban oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (OEM) termék.
Nemcsak egészséges, de sokkal finomabb is mint a tavi ponty. Az alacsony zsír- és koleszterintartalom mellett sok életfontosságú vitamin és ásványi anyag együttesen egy magas tápértékű halfélévé emelte az akasztói szikipontyot.
A család halastavaiban megtalálhatók a különböző tokhalfélék. Néhány éve a szibériai tokhalból kaviárt is készítenek.
Érdekesség, hogy halastavaikba horgászok nemcsak a környékről járnak, hanem az ország távolabbi pontjairól és a környező országokból is. Nagy vonzerejük az 5-20 kilós pontyok. Helyben halfeldogozót is működtetnek, mely kedvelt a környéken élők körében.
A családi vállalkozás másik nagy pillére a vendéglátás, melyet 20 éve kezdtek el. Nagyon népszerűvé vált a horgászpark, a halascsárda és a panzió. Mindezek mellett mezőgazdasági területeken is gazdálkodnak, többek között a halak etetése miatt a vörös cirok az egyik fő terményük.
Szabó Zsolt a beszélgetés során elmondta: szerencsére évről-évre sokan keresik a halat, ha nem is látványosan, de emelkedik a kereslet. Egyre többen ismerik fel, hogy a halhús mennyire egészséges. Most karácsonykor például 2000 adag halászlevet főztek le szakácsaik.
A családi cég sikeres évet zárt, sok vendég kereste fel őket. Szabó József mellett három gyermeke, az ikrek, Zsolt és Csaba, valamint Andrea is részese a nagy családi vállalkozásnak.
Folyamatosan fejlesztik a gépparkjukat, hogy a magas minőséget fenntartsák. A haltartás teljes spektrumát lefedik, a halszaporítástól az értékesítésig. Így teljes kontroll alatt tartanak mindent, garantálva a kiváló minőséget. A szikiponty is pont ezért különleges: az egyedülálló környezet mellett a minőségi haltakarmány és tenyésztési körülmények eredményezik az egészséges tápértékeket és a rendkívül finom ízt.
A wojtylás rendezvényen részt vett Jánosi István önkormányzati képviselő is, aki nagy halhús kedvelőként örömmel üdvözölte az akasztói kis csapatot. Mivel ő maga bajai gyökerekkel bír, így családjukban mai napig kiemelt helyen szerepel a halhús.
A műsort hangulatosabbá tette a Kodály Iskola növendéke, Komlósdi Sára gyönyörű énekhangja.