Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2024. január 25. 12:53

Pintér József vállalkozóra emlékeztek a wojtylások

Képgaléria
Pintér József vállalkozóra emlékeztek a wojtylások
Idén lesz tizedik esztendeje, hogy Pintér József keceli vállalkozó, a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének kezdetektől fogva első számú támogatója végleg búcsút intett e földi világnak és visszaadta Lelkét Teremtő Urának. Erre emlékezve a népkonyha vezetősége és gondozottjai együttesen hajtottak fejet Pintér József emléktáblája előtt, a szociális-közművelődési intézmény bejáratánál. (Fotók: Mátyus István)

A megjelenteket Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa köszöntötte, majd ismertette Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok asszony levelét.

„A Jóisten tudja, hogy a Pintér Művek tulajdonosa mennyi jót és szeretetet adott Önöknek. Pintér Józsefet nemcsak Kecelen, Kecskeméten, Bács-Kiskun megyében, de az országban is nagyon sokan ismerték, tisztelték. Ő valóban óriásit alkotott. Ismert volt karitatív munkájáról, az emberek tiszteletéről, munkatársai szeretették és tisztelték. Ezért van az, hogy hosszú évek óta mindig szeretettel és tisztelettel emlékeznek rá” – fogalmazott írásos üzenetében Lévai Jánosné.

A gondolatsort Jánosi István tanácsnok folytatta, méltatva a Pintér család fejének meghatározó szerepét a Wojtyla Barátság Központ mindennapi életében, példaértékűnek minősítve a családtagok karitatív jellegű helytállását, önzetlen áldozatvállalását.

Ezt követően Farkas Pál dióhéjban összefoglalta a Pintér Művek alapítójának életútját.

Pintér József Kecelen született 1944-ben. Egy korábbi interjú szerint a vasas szakmát edények forrasztásával kezdte, majd több mestervizsgát tett. Magánvállalkozását, a Pintér Műveket 1978-ban alapította. Cége megrendeléseket kapott egyebek között a NASA-tól, a Boeingtől, a NATO-tól és a Paksi Atomerőműtől is. A vállalkozás fő profilja ipari robotok, atomerőművi berendezések, speciális gépek, alkatrészek és célgépek, precíziós termékek előállítása. 

Magyarországon a Pintér Művek széles alvállalkozói hálózatot tart fenn, amely a központi üzemen kívül közel ezer embernek ad munkát.  

Pintér József a gyár melletti területen 1997-ben haditechnikai parkot hozott létre, amelynek kuriózuma egy hatástalanított interkontinentális ballisztikus rakéta.

2008-ban átvette az Év Vállalkozója díjat és a Kecel Város Fejlődéséért, valamint a Bács-Kiskun Megyéért díjat is megkapta.

Pintér József – Kecel díszpolgára – legalább 150 magyarországi elsőséget mondhat magáénak, így például ő volt az első magyar kapitalista, az első vállalkozó, ő kapta az első adószámot és ő volt az első magánember, aki Magyarországon helikoptert vásárolt. 

Záró mozzanatként Pintér Józsefné Ilona asszony és Pintérné Farkas Csilla a család képviseletében koszorút helyezett el az emléktáblánál. Őket Jánosi István, továbbá Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Ház társalapítója követte.

A fennkölt ünnepség a népkonyha ebédlőjében folytatódott, ahol Pintér Józsefné köszöntötte az ebédre várakozó rászorultakat, majd Oskolás János, a sorsközösség háziköltője felolvasta Pál napra írott verseit.

Legvégül Pintér József hitvestársa és menye összesen százhúsz adag palócgulyást, mellé fejenként egy-egy szelet kenyeret, valamint meggyes-kakaós kalácsot osztott ki az ínségesek között.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!