Április 27. szombat, Zita
Hírek, események 2024. február 13. 13:49

Dr. Bábel Balázs – Nem biztos, hogy megújulhat a Nagytemplom tűzfigyelő erkélye

Képgaléria
Dr. Bábel Balázs – Nem biztos, hogy megújulhat a Nagytemplom tűzfigyelő erkélye
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első emberével készített interjúban szóba került az épülő új Duna-híd, a kecskeméti Nagytemplom, valamint a közelgő húsvét. Mindemellett napi aktualitások kapcsán is kifejtette álláspontját az érsek, akivel Farkas P. József újságíró beszélgetett. (Fotók: Mátyus István)

– Idén átadják a Kalocsa-Paks Duna-hidat. E jövőbeni tény gazdasági jelentőségét aligha lehet vitatni. Emellett milyen fontossággal bír a nagyszerű esemény az Egyházmegye számára?

– Jómagam Tomori Pál nevét indítványoztam az új híd elnevezéseként. Nem tudom, elfogadják-e a javaslatomat. Híd nélkül is negyvenötezer belépőjegyet értékesítettünk. Látogatókból tehát eddig sem volt hiány. Az érsekség intézményei, különösen az Astriceum iránt érdeklődők száma valószínűleg növekedni fog a megnyitás után, ám ezzel párhozamosan sokkal jelentősebb gépjárműforgalom várható Kalocsa útjain. Ugyanakkor valamelyest gyorsabban lehet majd Budapestre érni a térségből.

– Mi lesz a Nagytemplommal, miután életveszélyessé vált a tűzfigyelő erkély?

– Az 1911-es földrengés idején óriási kárt szenvedett a Nagytemplom. A helyreállítási munkálatokat ideiglenes jelleggel végezték el. A tűzfigyelő erkély újjáépítése rendkívül jelentős szerkezeti bontást igényel az épületben. A műemlékvédelmi hatóság állásfoglalását várjuk, hogy javasolják-e ennek megvalósítását. Amennyiben igenlő válasz érkezik, akkor is kérdéses a felújítás, hiszen az ehhez szükséges anyagi forrás pillanatnyilag nem áll rendelkezésünkre.  Nincs kizárva, hogy kényszerűségből végleges megszüntetés lesz a tűzfigyelő erkély sorsa.

– Előttünk a nagyböjti-húsvéti időszak. Mikor és hol tart lelkigyakorlatokat?

– Az imádságot, az önmegtartóztatást és a jócselekedeteket szem előtt tartva többek között Balatonalmádiban és Kecskeméten buzdítom a híveket. Továbbá a pápai nuncius is vendégünk lesz ekkortájt. Rendszerint virágvasárnap hétvégéjén szoktam Kecskeméten szolgálni, azonban a nunciusi vizitáció miatt idén korábbra tettem az itteni lelkigyakorlatot.

– Hol ünnepli Krisztus feltámadását a kalocsai érsek?

– Kalocsán. Mindhárom napon.

– A katolikus iskolák pedagógusai is kézhez vehették megemelt fizetésüket. Elégedettek a tanárok? És Ön?

– Egyházmegyénk oktatási-nevelési intézményeiből mindösszesen négyen távoztak. Mindenki más maradt. A kezdők javadalmazása sokkal nagyobb mértékben emelkedett a többiekénél, nyilvánvalóan biztatásként, hogy a fiatalok lehetőleg ne hagyják el a pedagógusi pályát. Ebből várható némi bérfelszültség, hiszen a tapasztaltabb tanároknak nyilván rosszul esik a megkülönböztetés. Ha viszont tovább maradt volna a kezdők alacsony illetménye, félő, hogy sokan más pályát választanának maguknak. Itt csak a Jóisten tud igazságot tenni.

– Több szerzetesrend is működik az Egyházmegye területén. Milyen viszonyt ápol velük?

– Többségében személyes ismeretségben vagyok a szerzetesekkel. Ha esetleg közelebbről nem, látásból mindenképpen ismerem őket. A pálosok korábban tiszteletbeli taggá – konfráterré – fogadtak, így a Pest vármegyei Márianosztrán is megfordulok alkalomadtán.

– Manapság nehéz időket él át hazánk lakossága. Milyen bátorító szavakkal tud szolgálni a híveknek?

– Mi az igazság? Jézus. Ki kell mondani, hogy ami jó, az jó, ami rossz, az rossz. A többi tekintetében homályos a látásunk – különösen, ha politikáról van szó. Mindenki mondja a magáét. Számos esetben nézőpont kérdése, hogy mi tekinthető igazságnak. Legjobb lelkiismeretünk szerint kell megcselekednünk a jót és kerülnünk a rosszat. Ami pedig a legfrissebb hazai híreket illeti, Ferenc pápa a leghatározottabban elítéli a pedofíliát.

– Milyen olvasmányélményekkel gazdagodott mostanában?

– Richard Wurmbrand zsidó származású evangélikus lelkész tizennégy évet töltött a kommunista Románia börtöneiben. Az embertelen kínzások ellenére megőrizte hitét és humorát, vidám történeteket mesélt reményvesztett cellatársainak. A hatóság emberei az államfői kegyelem és a szabadon bocsátás ígéretével többször megpróbálták beszervezni kommunista ügynöknek, de Wurmbrand mindezt visszautasította. Az ő gondolataiban mélyülök el mostanság. Egyébiránt rövidesen napvilágot látnak Vay Péter gróf, a protestáns arisztokrata világfiból lett katolikus pap, püspök, egyházi diplomata és világjáró útijegyzetei. Ezeket úgyszintén tanulmányozom. Annál is inkább, mert engem ért a megtiszteltetés, hogy a nemsokára megjelenő kötethez előszót írjak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Dr. Bábel Balázs