Április 28. vasárnap, Valéria
Hírek, események 2024. március 1. 09:43 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

A Katolikus Karitász prevenciós szűréseket biztosít az Ukrajnából menekülteknek az évfordulón

A Katolikus Karitász prevenciós szűréseket biztosít az Ukrajnából menekülteknek az évfordulón
Az orosz–ukrán háború kitörésének második évfordulóján a Katolikus Karitász orvosmissziója prevenciós egészségügyi szűréseket biztosít Budapesten, a Katolikus Karitász Integrációs Központjával kapcsolatban álló menekültek részére.

A szervezet így fejezi ki szolidaritását a háború elől menekülni kényszerülő családokkal és rászoruló emberekkel, és további segítségnyújtásra buzdít mindenkit.

Az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta a Katolikus Karitász komplex támogatási rendszert hozott létre, hogy segítsen az Ukrajnából érkező és az Ukrajnában élő belső menekülteknek, eddig 42.704 embernek. A háború első napjaiban létrehozott segítőponton, a barabási határátkelőnél, valamint a későbbiekben a többi helyszínen 26.237 személy kapott közvetlen, azonnali támogatást.

A változó igényekre létrehozott, 2022 nyara óta működő Integrációs Központtal összesen 3.254 család, azaz 9.842 ember került eddig kapcsolatba. A humanitárius krízishelyzet első időszakában a segítségnyújtás legfőképpen az alapvető szükségletek biztosítását célozta: lakhatás, megélhetés támogatása. Majd a súlypont a későbbiekben, a felmerülő igényekhez igazodóan, az integrációs szolgáltatásokra került: magyar nyelvoktatás, közösségi és szabadidős programok, munkaerőpiaci integráció, gyermekek nyári táboroztatása, mentálhigiénés és pszichoszociális szolgáltatások, valamint egészségügyi szűrőprogramok.

A Katolikus Karitász nem csak Magyarországon segít, hanem a Kárpátalján élők és az ukrajnai belső menekültek támogatására is figyelmet fordít. Eddig több mint 500 alkalommal indultak útnak segélyszállítmányaik, 500 tonna élelmiszer- és egyéb szükségleti cikket juttatva el az ukrajnai Karitász-hálózattal szoros együttműködésben, melynek összértéke mintegy 800 millió forint.

Ezek a számok és tevékenységek is azt mutatják, hogy a Katolikus Karitász elkötelezett a háború által érintett közösségek támogatása mellett. A segítségnyújtás minden formája hozzájárul a menekültek és rászorulók életminőségének javításához, megkönnyítve az integrációt és a mindennapi élet kihívásaival való megbirkózást, és amint béke lesz, a hazájukba való biztonságos visszatérést is segítik majd.

Ez azonban jelen pillanatban távolinak tűnik, éppen ezért rendezett a Katolikus Karitász tizenhárom ország Karitász-munkatársainak szakmai találkozót február elején, ahol az európai szintű humanitárius összefogás útjait keresték az elhúzódó ukrajnai háborús helyzet tükrében.

 

Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója az évforduló kapcsán hatványozottan fontosnak tartja felhívni a figyelmet az összefogás erejére: „Egyre távolodunk a háború kitörésének napjától, de nem távolodhatunk el az emberektől, akik azóta is ennek terhei alatt kénytelenek élni. 2022. február 24. óta nem volt olyan nap, amikor valamilyen formában ne azon fáradoztunk volna, hogy az emberek háború okozta szenvedéseit csökkentse a Katolikus Karitász. Amíg nincs béke a szomszédban, mi sem állhatunk tétlenül. Nem szabad elfeledkeznünk mások szenvedéséről, továbbra is össze kell fognunk és tenni értük” – mondta.

A több mint hatéves orvosmisszió tevékenysége is egy példátlan összefogás eredménye. A nyolcvan fős létszámmal büszkélkedhető, orvosokból, medikusokból és ápolókból álló önkéntescsapat szabadidejét feláldozva, ingyenesen szervez prevenciós szűréseket a háború sújtotta Ukrajnában, valamint a hazánkban tartózkodó menekültek részére is.

Az évforduló hétvégéjén 97 előzetesen regisztrált menekült gyermek és felnőtt vizsgálatát végzik a Karitász Integrációs Központjában. Gyermekek részére szemészeti, fogászati és ortopédiai ellenőrzés biztosított, felnőttek esetében pedig EKG-, vércukor- és vérnyomásvizsgálatra, nőgyógyászati rákszűrésre, valamint szemészeti vizsgálatra is sor kerül. Munkájuk azért is hiánypótló, mert az egészségügyi rendszer ismerete és megfelelő nyelvtudás hiányában számos kihívással jár a legalapvetőbb vizsgálat megszervezése és igénybevétele is a menekültek számára hazánkban.

A Katolikus Karitász továbbra is elkötelezett amellett, hogy segítse a háború által sújtott embereket, és köszönetet mond minden önkéntesének, munkatársának és támogatójának, akik lehetővé teszik ezt a kiterjedt segítségnyújtást. Hálával adózik azoknak az önkénteseknek, akikre mindig lehet számítani a lúdtalpbetétek, szemüvegek, ruhák, tanszerek, kályhák, élelmiszercsomagok és más aktuálisan szükséges eszközök beszerzésénél, és rászorulókhoz való eljuttatásánál.

A segélyszervezet hálás, amiért minden menekült család számára pótolhatatlan támaszt nyújthat: a pszichológus és mentálhigiénés munkatársaival, a magyar mint idegennyelv tanáraival, az orvosmissziós csapatával, a tolmácsaival, a logisztikát lebonyolító kollégaival és az adminisztratív munkatársaival.

A Karitász köszönetet mond támogatóinak minden hívásért, amit az 1356-os adományvonalon indítottak vagy online juttattak el a menekültek javára, és szeretné hangsúlyozni, hogy továbbra is minden segítség számít, hogy folytathassák a rászorulókért végzett munkát.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!