Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2024. március 6. 09:11

Hollósy Katalin: „Megtartó erők” – Anasztaszia Vdovkina zománcművész kiállítása elé

Képgaléria
Hollósy Katalin: „Megtartó erők” – Anasztaszia Vdovkina zománcművész kiállítása elé
Budapesten, a Semmelweis Szalonban (Üllői út 26. I. em. 108.), 2024. március 6-án 18 órakor nyílik az orosz származású Anasztaszia Vdovkina tűzzománc alkotásainak kiállítása „Megtartó erők” címmel. A bemutatásra kerülő művek többsége Kecskeméten, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben és az utóbbi években a szintén kecskeméti Alkotóházban készültek.

Középiskolai művészeti és felsőfokú iparművészeti tanulmányait az egykori Szovjetunióban végezte. Legjobb iskolája édesapja, a világszerte elismert orosz művészeti akadémikus, Nyikolay Vdovkin  műterme volt. Diákként vele érkezett először hozzánk a nyári Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepre. Ekkor, 1996-ban ismerte meg leendő kolozsvári származású festőművész férjét, Egri Andrást. Később, ennek köszönhetően Anasztaszia Vdovkina megkaphatta a magyar állampolgárságot.

Számára az alkotás jelenti azokat a „Megtartó erők”-et, melyek a kiállításra kerülő alkotásairól köszönnek ránk.

A legnagyobb sikert a hagyományos orosz ikonok világát felidéző, a zománcművészetben ismert összes technikai eljárását felvonultató, de a mai kor emberének nyelvén megfogalmazott műveivel érte el. A természethez köthető tűzzománcai az északi orosz területek hideg szépségét tükrözik, az ott élő népek küzdelmének momentumait örökítik meg. Személyes élményekből táplálkozik, hiszen több hétig tartó északi vízi utat tett meg csónakon evezve férjével és művész társával, Alexander Motüljevvel.  Érdeklődésének harmadik nagy területe a különböző kultúrákban élő népek művészete, különös tekintettel a népi textiliákra, a hímzésekre. Erdélyi varrottasok motívumaival átszövött dekoratív csendéleteket jelenít meg.

Nevét és műveit ma már minden földrészen ismerik. Nemzetközi viszonylatban a legtehetségesebbek, legnagyobb tudással rendelkezők egyikeként tartják számon. Több országban vezetett zománcművészeti kurzusokat. Számos ország alkotótelepein alkothatott, de személyes vallomása szerint Kecskeméten szeret legjobban dolgozni – különösen a volt Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben, mert ott az emberi odafigyelésen túl minden technikai segítséget is megkapott, minden szerszám, eszköz a rendelkezésére állt. Ennek a lehetőségnek a hiányát most nagyon fájlalja.

A Semmelweis Szalonban rendezett kiállítás megnyitójának házigazdája Dr. Merkely Béla rektor lesz. A művészt és alkotásait Hollósy Katalin zománcművész, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely egykori vezetője méltatja.

A kiállítás megnyitóján való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken lehet megtenni:

https://semmelweis.hu/wp-content/machform/view.php?id=408361

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!