Április 28. vasárnap, Valéria
Hírek, események 2024. március 7. 17:38

Szépen szólt a tárogató a Wojtyla Házban

Képgaléria
Szépen szólt a tárogató a Wojtyla Házban
Beremendi-Schultz Henrik énekes, tárogatóművész volt a Wojtyla Barátság Központ vendége csütörtök délelőtt. Az Ágasegyházán és Kecskeméten élő zenész klasszikus-, szórakoztató-, illetve énekművekből állította össze a népkonyha gondozottjainak szóló tárogatós minikoncertjének zenei anyagát. (Fotók: Kolláth Andrea)

Beremendi-Schultz Henrik hosszú ideig Németországban élt. A fiatal magyar először szakmát tanult, majd később beiratkozott a zeneművészeti főiskolára. Szólóének és klarinét mellett zongorázni tanult, később más hangszerek megszólaltatását is mesterien elsajátította.

– A szakma megszerzését és a főiskola elvégzését követően általános iskolákban kezdtem zenét oktatni. A gyermekeket Kodály-módszerrel tanítottam, sikerrel – mesélte korábban zenei pályájának kezdetéről Beremendi-Schultz Henrik, aki a pedagógusi munka mellett rendszeresen vállalt fellépéseket. Dalesteket tartott, de klarinétját sem hagyta pihenni. Legnagyobb sikere Mozart Varázsfuvola operájában volt, ahol Papageno szerepét játszotta, énekelte. Miután hazatért Magyarországra, Kecskeméten és Nagykőrösön tanított. A koncertezést itthon sem hagyta abba.

– Az éneklés mellett az utóbbi években a tárogató került előtérbe. Rájöttem, hogy a jellemzően magyar hangszerben számtalan lehetőség rejlik. Kiválóan lehet vele előadni a szomorkásabb, melankolikusabb dallamokat. Természetesen továbbra is a komolyzenét művelem. Dalesteket szerveztem Schubertiáda címmel japán zongoraművészekkel. Terveim között szerepel egy nagyobb volumenű koncert megszervezése, ahol ugyancsak Schubert-műveket adnánk elő, ám ennek komoly anyagi vonzata van – fogalmazott egy régebbi interjúban Beremendi-Schultz Henrik.

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája