Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2024. március 12. 10:09 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Öt év után csoda történik Párizsban

Képgaléria
Öt év után csoda történik Párizsban
Elkészült a párizsi Notre-Dame székesegyház hajójának födémszerkezete, amely a huszártoronnyal együtt lett tűzvész martaléka 2019-ben – jelentette be a helyreállítással megbízott vállalat a közösségi oldalán március 8-án, pénteken. Egy fényképet is közzétettek, amelyen az ácsok és fafaragók láthatók az újjáépített gerendázaton.

A fénykép, amelyet azóta internetezők ezrei lájkoltak, körbejárta a közösségi portálokat, amióta a vállalat péntek este közzétette Rebatir Notre-Dame de Paris (A Notre-Dame újjáépítése) című Facebook- és Instagram-oldalán.

A fotón a masszív tölgyfagerendák között a mesterek, védősisakban; a szerkezet tetején pedig a hagyományos bokréta látható.

A szentély gerendázata, amely szintén beomlott a tűzvészben, januárban készült el. Befejezéséhez közeledik a huszártorony építése is, amely azonos a 19. században Eugene Viollet-le-Duc által tervezett korábbi toronnyal: jelenleg az ólomborítást helyezik el, és fokozatosan bontják a tornyot körülvevő állványzatot.

A párizsi nyári olimpiai játékok idején – július 26. és augusztus 11. között – már szabadon látható lesz a huszártorony Párizs egén, a székesegyház pedig várhatóan december 8-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

Rachida Dati kulturális miniszter március 8-án művészeti bizottságot nevezett ki, amely kiválasztja majd azt a művészt és üvegesmestert, aki hat modern ablaküveget készít a székesegyház egyes kápolnáiba. Az Emmanuel Macron francia elnök kívánságára készülő modern üvegablakokat hat kápolnában helyezik majd el, várhatóan 2026-ot nem megelőzően.

A 2019. áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház öt évig tartó munkálatok után nyílik meg.

Az épület környékét – a párizsi városháza tájékoztatása szerint – fokozatosan újítják fel 2025 és 2028 között.

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!