Április 21. vasárnap, Konrád
Hírek, események 2024. március 27. 09:29 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Máriapócs testvérvárosa lett Beit Jala, a keresztény többségű palesztin település

Máriapócs testvérvárosa lett Beit Jala, a keresztény többségű palesztin település
Csíksomlyó után egy palesztin településsel is szorosabbra fűzte a kapcsolatot Máriapócs. A keresztény többségű Beit Jalával március 21-én írták alá a testvérvárosi szerződést a Jeruzsálemtől 10 kilométerre fekvő ciszjordániai városban.

Az ünnepi alkalmat Magyarország Ramallahi Képviseleti Irodája készítette elő, Rada Csaba nagykövet és Nassar Khamis tiszteletbeli konzul segítségével. A Papp Bertalan polgármesterből, Kiss András vármegyei képviselőből és Tamás László önkormányzati képviselőből álló máriapócsi delegációt elkísérte Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Mosolygó Péter kegyhelyigazgató, valamint Papp Tibor és Seszták István helynökök is.

Az ünnepélyes aláíráson Rada Csaba nagykövet és Tóth Krisztina első beosztott mellett jelen volt Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Program vezérigazgatója is.

A fogadó város részéről Nicola Khamis polgármester mellett több képviselő is jelen volt, akárcsak Amal Jadou palesztin külügyminiszter-helyettes asszony és Ziyad Bandak volt keresztény ügyekért felelős miniszter.

A magyar küldöttségnek a testvérvárosi megállapodás aláírása mellett alkalma nyílt a város és a környék jelentősebb látnivalóinak megtekintésére: ellátogathattak a Szent Miklós-templomba, amely azon a helyen épült, ahol Mürai Szent Miklós hét évig egy barlangban lakott és a Szent Szabbász-kolostorba, amely a bizánci szerzetesség és a bizánci liturgikus élet egyik kezdeti, igen meghatározó helyszíne. A Szentföldön járva megtekintették a betlehemi Születés templomát és Jézus Krisztus földi életének jeruzsálemi helyszíneit.

Két egyházi találkozóra is sor került: a magyar delegáció rövid látogatást tett Theofilaktosznál, Betlehem görög ortodox metropolitájánál és Yasser Al-Ayyash jeruzsálemi melkita érseknél.

A rövid szentföldi tartózkodást a Várnai Jakab ferences atya által vezetett jeruzsálemi városnézés tette teljessé.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!