Június 23. vasárnap, Zoltán
Hírek, események 2024. június 12. 13:47

Dr. Bábel Balázs: az Egyház is hasonló gondokkal küzd, mint a társadalom

Képgaléria
Dr. Bábel Balázs: az Egyház is hasonló gondokkal küzd, mint a társadalom
Az elmúlt három hónap politikai viharai, a frissen átadott Tomori Pál-híd, valamint a nyári programok adták a júniusi érseki interjú gerincét. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első emberével Farkas P. József újságíró beszélgetett. (Fotók: Mátyus István)

– Lezárultak az önkormányzati- és európai parlamenti választások. Milyen tanulságokat vont le a kampányidőszakkal kapcsolatban?

– Noha nem vagyok politológus, az elmúlt hónapok eseményeiből világosan kivehető, hogy a politika világa számos esetben kiszámíthatatlan. A semmiből hirtelen kinő egy párt, amelyre sokan adják szavazatukat. Egyértelmű jele ez a befolyásolhatóságnak. Ami jómagamat illeti, engem nem lehet megingatni egy választási szónoklattal. Szilárd értékrendem van, amihez ragaszkodom. Hosszú idő és elegendő indok kell ahhoz, hogy megváltozzon a véleményem. Mindemellett sajnálatosnak tartom, hogy a választásokat mérhetetlen gyűlöletkampány előzte meg – országosan és helyi szinten egyaránt.

– Vannak-e politikai viták az egyházközségeken belül vagy mindenki tartja magát a régi alapelvhez: az Egyház nem politizál?

– Minden közélettel kapcsolatos vélemény, megnyilatkozás egyfajta politika. A választások eredménye minden bizonnyal beszédtémát szolgáltat a katolikus hívek számára a magánbeszélgetések során. Az egyházközségi tisztségviselők nyilvánvalóan a hívőközösségeket közvetlenül érintő ügyekkel vannak elfoglalva.

– Teljesült a kérése: Tomori Pálról, a mohácsi csata egyik fővezéréről, egykori érsekről nevezték el a Paksot és Kalocsát összekötő vadonatúj hidat. Az avatóünnepségen Önnel együtt Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A kormányfő az érseki hivatalba úgyszintén ellátogatott?

– Örömmel vettem tudomásul, hogy javaslatom egyezett a döntéshozók elképzelésével és immáron hivatalosan is Tomori Pál-hídról beszélhetünk. A megnyitó alkalmával ismertettem Tomori Pál életművét a jelenlévőkkel és hangot adtam azon véleményemnek, miszerint méltónak találom személyét arra, hogy hidat nevezzenek el róla. Az ünnepség befejeztével Orbán Viktor miniszterelnök úr azonnal elhagyta a helyszínt, tehát nem járt nálam az érseki hivatalban.

– Új polgármesterek, képviselők kerülnek az önkormányzatok élére. Meghívja őket? Ha igen, mit fog szóba hozni?

– Amikor ősszel feláll az új képviselőtestület, mondok értük egy szentmisét. Kívánom, Isten áldása kísérje munkálkodásukat. Tartsák be a törvényeket és a reájuk bízatott közösség javára fáradozzanak, legyen szó akár infrastruktúráról vagy egészségügyről. Egyházi részről a korrekt, rendezett, kiegyensúlyozott viszony megtartására törekszem.

– Történnek papi áthelyezések a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye területén? Beavatna a részletekbe?

– A papi áthelyezéseket nálunk a szükség diktálja, az egyéni kérések figyelembevételével. Végleges döntésekről még nem tudok beszámolni.

– Rendszeres időközönként konzultációra hívja az egyházmegye papságát. Mi lesz a következő beszélgetés témája?

– A konzultáció továbbképzés – rekollekció – formájában valósul meg, a lelkipásztori munkát érintően, teológiai és pasztorális vonatkozásban.

– Mi a mai Magyar Katolikus Egyház legnagyobb rákfenéje? Milyen gondokkal küzdenek az egyházi közösségek?

– Amilyenekkel az európai társadalmak általában: elöregedés, népességfogyás, válás, családok felbomlása, elidegenedés, az elkötelezettség hiánya. E problémák hívőközösségeinket éppúgy bomlasztják.

– Rövidesen beköszönt a nyári vakáció. Mit kínál az Egyház a fiataloknak?

– Sok plébánia szervez nyári tábort helyben, avagy közösen elutaznak valahová. Mindezeken túlmenően említhetem például az Ágota Tábort Tasson, illetve a bugaci Hittanyát.

– Melyik nyári rendezvényen fog megjelenni?

– Mindenütt sajnos nem tudok jelen lenni, azonban az Ágota Táborba és Bugacra el szoktam menni. Esetleg – ha időm engedi – egy-egy délután meglátogatom valamelyik közeli táborhelyet.

– Mi lesz a következő nagyobb helyszín, ahol látni lehet?

– A naptáram teljesen megtelt a közeljövőt illetően. Gyakran vagyok távol. Legközelebb Szegeden, Budapesten, Hercegszántón, Baján és Kecskeméten fogok szolgálni.

– Milyen olvasmányélményekkel gazdagodott legutóbb?

– A választások apropóján áttanulmányoztam jó néhány politikai elemzést. Továbbá kezembe került egy, a nyugati társadalmak bomlási folyamatait taglaló, amerikai szerzőtől származó írásmű is, mely lényegében a mai helyzet szellemtörténeti feldolgozása. Ezekhez némi szépirodalom társult. Megjegyzem: a könyvek száma végtelen, az idő ellenben véges.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Dr. Bábel Balázs