Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2024. június 24. 11:01 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Ferenc pápa az asztalán tartja egy elesett ukrán katona bibliáját

Ferenc pápa az asztalán tartja egy elesett ukrán katona bibliáját
A június 19-i általános kihallgatás alkalmával a Szentatya megosztott egy személyes részletet.

A zsoltárokról szóló szerdai katekézist megszakítva Ferenc pápa egy időre félretette az előre megírt beszédét, és megosztotta a jelenlévőkkel:

Mindig az íróasztalomon van az Újszövetség és zsoltárok egy ukrán kiadása. Egy katonáé volt, aki meghalt a háborúban. Ajándékba kaptam. Ezt olvasgatva imádkozott a fronton.”

A Szentatya a 23 esztendős Olekszandrra utalt, akinek rózsafüzérét és terepmintás kötésű bibliáját pár hónappal ezelőtt kapta ajándékba.

A 2024. április 3-i általános kihallgatáson felmutatta az elhunyt fiatal katona személyes tárgyait, miközben azt mondta: „Egy rózsafüzért és egy Újszövetséget tartok a kezemben, melyek egy elhunyt katona után maradtak. Ezt a fiatalembert Olekszandrnak – Alexandernek – hívták, és 23 éves volt.”

„Olekszandr az Újszövetséget és a zsoltárokat olvasta – tette hozzá a pápa –, és a Zsoltárok könyvében aláhúzta a 130. (129.) zsoltárnak ezt a sorát:

»A mélységből kiáltok, Uram, hozzád! Uram, halld meg a szavam!« 

„Ez a 23 éves fiatalember Avgyijivkánál vesztette életét – folytatta Ferenc pápa. – Az egész élet előtte állt még. És ez a rózsafüzére és Újszövetsége, amit olvasott, és amivel imádkozott. Arra kérlek benneteket, mindannyian tartsunk egy perc néma csendet, gondoljunk erre a fiatalemberre, és a többi hozzá hasonló fiatalra, akik meghaltak a háború tébolyában. A háború mindig pusztít!”

Ezen a héten, a június 19-i audiencián, érzékeltetve, hogy mennyire megrendítette ez az ajándék, Ferenc pápa elárulta, hogy Olekszandr bibliája mindig az asztalán van.

Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint Ferenc pápa márciusban kapta Lucía Caram OP nővértől az ukrán fiatalember rózsafüzérét és Újszövetségét. Az argentin származású, Spanyolországban élő szerzetesnővér humanitárius missziókban vesz részt Ukrajnában; segélyeket segít bejuttatni az országba, illetve sebesült katonák kijutásában is segédkezik. Spanyolországi rendházukban számos ukrán menekült lelt otthonra. 

Március 13-i Instagram-posztjában Lucía nővér megosztotta, mennyire megérintette Ferenc pápát az ajándék, amelyet magánkihallgatáson adott át neki. A pápa megcsókolta a rózsafüzért – amelyet korábban ő maga áldott meg, mielőtt Lucía nővér kivitte volna az ukrán frontra a katonáknak. „Biztatott, hogy folytassam – számolt be a nővér. – És adott még több rózsafüzért, hogy vigyem el Ukrajnába.”

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!