Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2024. július 16. 09:46 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Parolin bíboros lesz a pápa követe az ukrajnai Mária-kegyhelyen

Parolin bíboros lesz a pápa követe az ukrajnai Mária-kegyhelyen
Július 13-án Ferenc pápa latin nyelvű megbízólevélben nevezte ki Pietro Parolin bíboros-államtitkárt, hogy képviselje a Szentatyát július 21-én az ukrajnai Berdicsiv Mária-kegyhelyén, a latin rítusú hívek zarándoklatán.

Az észak-ukrajnai kegyhelyre szervezett zarándoklatot július 21-én zárják le ünnepélyesen. Már korábban az év folyamán bejelentette a Vatikán, hogy Pietro Parolin bíboros-államtitkár utazik Berdicsivbe. Július 13-án hivatalos, latin nyelvű levélben is követévé nevezte ki Ferenc pápa. Két másik papot is megnevez a levélben: Ruszlan Mihalkiv, a Kijev-Zsitomiri Egyházmegye szemináriumának rektora és Andrij Lehovics, a lvivi latin rítusú érsek titkára kíséri el a bíborost az útra.

Jóllehet csak 2011-ben kapta meg Berdicsiv a nemzeti kegyhely titulust, Ferenc pápa is utal rá, hogy több évszázados hagyománya van az ottani zarándoklatoknak. 1630-ban a kijevi vojvod (vajda, kormányzó), Janusz Tyszkiewicz alapította az erődített kármelita kolostort Berdicsivben, hálából a tatároktól való megmenekülésért, és ő adományozta a 16. századi ikont is (a korszakban ez a régió a lengyel koronához tartozott – a szerk.).

A Havas Boldogasszony-ikon tisztelete gyorsan elterjedt az országban, sok zarándok igyekezett Berdicsivbe, hogy tiszteletét fejezhesse ki a csodatevő kegykép előtt.

Ma, a háború és az erőszak szomorú, gyásszal teli időszakában Ukrajna a Szűzanyát kéri közbenjárásért, hogy folyamodjon a béke kegyelméért. Parolin bíboros minden jelenlévőt arra fog bátorítani – írja Ferenc pápa –, hogy szüntelenül könyörögjenek a Béke Királynőjéhez, hogy legyen vége a háborúnak Ukrajnában és a világ minden részén.

Mária valamennyi nő számára követendő példa, hiszen áldott az asszonyok között, és kegyelmet talál Istennél, aki megalázza a gőgösöket és felmagasztalja a kicsinyeket.

A levél végén Ferenc pápa arra kéri követét, vigye el az ő áldását, jóakaratát és közelségét ebben a különösen nehéz helyzetben a szeretett ukrajnai népnek.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!