Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2024. július 26. 09:46 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Szeretünk benneteket! – Marton Zsolt püspök üzenete a nagyszülők és idősek világnapjára

Szeretünk benneteket! – Marton Zsolt püspök üzenete a nagyszülők és idősek világnapjára
Immár negyedik alkalommal tartja meg a Katolikus Egyház a nagyszülők és idősek világnapját július utolsó vasárnapján. A Ferenc pápa által kezdeményezett világnap alkalmából Marton Zsolt váci püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának elnöke fogalmazta meg gondolatait.

Idén július 28-án lesz a nagyszülők és idősek világnapja. A Szentatya arra hív bennünket, hogy a negyedik világnapon fejezzük ki gyengéd szeretetünket a nagyszülők és az idősek iránt családjainkban, látogassuk meg a csüggedőket, akik már nem reménykednek abban, hogy lehetséges másfajta jövő. A leselejtezéshez és magányhoz vezető önző magatartással állítsuk szembe annak az embernek a nyitott szívét és örömteli arcát, akinek van bátorsága kimondani: „Nem hagylak el!”

Marton Zsolt Ferenc pápa világnapra írt üzenetéből több gondolatot is felidéz, például az első Péter-levélből vett képet, hogy mint lelki kövek épüljünk föl egy házzá, az Egyházzá. A Szentatya azt mondja, a legrégebbi kövek adják az alapot, ők az idősek, amelyre aztán a későbbi kövek, azaz az új nemzedékek épülnek. Arról is beszél a Szentatya, hogy a Bibliában az öregkor érték, Isten áldása, a bölcsesség ideje.

Ugyanakkor az aggódás, az elhagyatottságtól való félelem is megjelenik a Szentírásban. Az időskori magánynak, az attól való félelemnek a mai világban is valóságalapja van. A pápa hangsúlyozza, hogy a fiatalok és az idősek szembeállítása elfogadhatatlan manipuláció.

A Szentatyával együtt Marton Zsolt püspök az idősökkel való együtt ünneplésre és az idősek meglátogatására is biztat. Szeretettel érdemes tudatosítani az idősekben, hogy mennyire fontos az Egyház számára az általuk végzett közbenjáró ima.

„Tegyük széppé az életüket! És tegyük világossá, hogy ők értékesek, nem hagyjuk el őket. (...) Legyen ez az idei üzenetünk időseinknek: nem hagylak el, nem hagyunk el! Szeretünk benneteket!”

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!