Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2024. július 26. 09:52

Nyolcszáz gyermek nyaralhat az Ágota-táborban a Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatásával

Képgaléria
Nyolcszáz gyermek nyaralhat az Ágota-táborban a Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatásával
Az Ágota Alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója által megrendezett Állami Gondozottak Országos Találkozóját, a 27. ÁGOTA Tábort a Bács-Kiskun megyei Tasson tartják július 21. és 31. között.

Kiss-Rigó László, az Ágota Alapítványt fenntartó és támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke arról beszélt a július 22-i, hétfői megnyitón, hogy az alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató segítői, támogatói, illetve önkéntesei az elmúlt években megtapasztalhatták, hogy részeseivé váltak egy igazi közösségnek. Az Ágota-tábor résztvevői pedig azt tapasztalhatják meg évről évre, hogy nemcsak egy igazi közösség, hanem egy valódi család fogadja be őket – tette hozzá.

A tábor programjain mintegy nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek vehet részt, akikkel segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak. A tábor tíz napját színvonalas élményprogramok színesítik.

Évről évre erősödik az Ágota-tábor, idén mintegy nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek és fiatal vehet részt a programon – mondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn a Bács-Kiskun megyei Tasson. Kiemelte: a jogszabályokon és a támogatáson kívül a leglényegesebb a gyermekvédelemben az, hogy mindazok, akik abban dolgoznak, szívvel-lélekkel és örökös küzdeni akarással tegyenek meg mindent a gyermekekért és a fiatalokért, illetve az általuk elszenvedett traumák feldolgozásáért.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa szerint közösségben lenni és egymásra figyelni jó, mert akár felnőttekről, akár gyermekekről van szó, mindannyian csak kisebb vagy nagyobb közösségekben tudjuk magunkat jól érezni és kiteljesíteni. Mint mondta: a gyermekvédelmi gondoskodás rendszerében különösen fontos ténylegesen megélni a valódi közösségi élményt, mert annak megtartó, segítő ereje van a nehezebb, néha viszontagságosabb időszakokban is.

A közös nyári élmények, a sport és más események, a szórakozás, a zene, a társasjátékok pedig alkalmasak lehetnek arra, hogy összekapcsolják ezt a közösséget, gyermekeket és felnőtteket egyaránt – közölte.

Novák Krisztina jogvédelmi biztos szerint az Ágota Alapítvány tábora hiánypótló rendezvény, mert a tábor lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra, a feltétel nélküli elfogadás megtapasztalására és a sorsközösség megélésére egyaránt.

Hangsúlyozta, hogy a gyerekek akkor tudnak kiállni magukért, ha korábban beszéltek velük olyan helyzetekről, amelyeket a későbbiek során felismernek, és tudni fogják, mit kell tenniük, hova kell fordulniuk segítségért. A jog ismerete, a tudás megvéd, hiánya azonban kiszolgáltatottá teszi az embert, éppen ezért az Integrált Jogvédelmi Szolgálat „Joggal menők” elnevezésű, 16 kártyából álló gyermekjogi interaktív foglalkoztató csomagot készített a tábor valamennyi résztvevőjének. – Ez a játék segít nektek abban, hogy megismerjétek jogaitokat, és meg tudjátok védeni magatokat – fogalmazott Novák Krisztina.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az ember életéhez – annak függetlenségéhez, szabadságához – szükségesek az anyagi források. Meg kell azonban különböztetni valaminek az értékét és pénzben kifejezhető árát. A kettő ugyanis teljesen más – mutatott rá.

Az alapítvány 1996 óta támogat csaknem 10 ezer családját vesztett gyermeket, veszélyeztetett fiatalt. Egy-egy évben több mint 600 programja valósul meg.

Az alapítvány 2018-ban vásárolta meg kormányzati támogatással azt a héthektáros területet Tass-Alsószenttamáson, ahol ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ épült gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeknek és fiataloknak.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!