Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2024. július 29. 11:18 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Párizsi olimpia – Bocsánatot kértek a szervezők a keresztényektől

Párizsi olimpia – Bocsánatot kértek a szervezők a keresztényektől
A párizsi olimpiai játékok szervezői július 28-án, vasárnap bocsánatot kértek a katolikusoktól és más keresztényektől, akiket feldühített az a tabló az olimpiai játékok két nappal korábbi megnyitóján, amelyen Leonardo Da Vinci híres, Az utolsó vacsora című festményét parodizálták.

A jelenetben, amely Jézus Krisztus és apostolainak bibliai jelenetét elevenítette fel a keresztre feszítés előtti utolsó vacsoráján, drag queenek, egy transznemű modell és egy meztelen énekesnő, valamint a bor görög istene, Dionüszosz is szerepelt, ezzel megdöbbentve a Katolikus Egyházat – írja a Reuters.

„Egyértelmű, hogy soha nem volt szándékunk tiszteletlenséget tanúsítani egyetlen vallási csoporttal szemben sem. (A megnyitó ünnepség) a közösségi toleranciát próbálta ünnepelni – mondta Anne Descamps, a Párizs 2024 szóvivője egy sajtótájékoztatón. – Úgy gondoljuk, hogy ez az ambíció megvalósult. Ha bárkit is megsértettünk, nagyon sajnáljuk.”

Ahogy korábban megírtuk, a Francia Püspöki Konferencia a megnyitóünnepség másnapján, július 27-én az ünnepség szépségben és örömben gazdag jeleneteit méltatva „mélységesen elítélte” az esemény azon részeit, amelyeket „a kereszténység kicsúfolásának és kigúnyolásának jeleneteiként írtak le.

Ezek közül kiemelkedett szerintük Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményének ábrázolása, amelyet egy tucatnyi, női ruhába öltözött férfi (transzvesztita, drag queen) mutatott be. „A jelenet kapcsán számos, más vallási felekezet vezetője fejezte ki szolidaritását a Francia Katolikus Egyházzal” – olvasható a sajtóközleményben.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!