Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2024. július 29. 11:43 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Tizennyolc szociális naperőművet helyeztek üzembe a legszegényebb településeken

Tizennyolc szociális naperőművet helyeztek üzembe a legszegényebb településeken
Idén július végéig tizennyolc újonnan létesített szociális naperőművet helyezett üzembe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a legszegényebb kistelepülések határában kialakított telephelyeken. Az utolsó minierőművek bekapcsolása augusztus 15-ig várható. A létesítmények kisgyermekes rászoruló családok és egyedül élő idős emberek fűtését támogatják.

A jellemzően egyhektáros területen elhelyezkedő létesítmények hálózatba kapcsolásával a Felzárkózó települések program megkezdte a felkészülést a következő télre, a létesítmények bevételéből kisgyermekes rászoruló családok fűtését támogatják.

Az első szociális naperőművet 2020-ban Tiszabőn alakította ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a létesítmény 70 kisgyermekes család, vagy egyedül élő idős ember fűtését tette lehetővé. Az érintettek házainál előrefizetős mérőórákat szereltek fel, a támogatott családok pedig nem pénzt kaptak, hanem az elektromos fűtéshez szükséges egyenleget töltötték fel havonta egyenlő részletekben a fogyasztásmérő órákra. A családok ehhez korszerű norvég fűtőpanelt kölcsönözhettek az októbertől áprilisig tartó időszakban. A program eredményeképpen a legkisebb gyermekek otthonaként szolgáló házakat egész télen fűtötték, másrészt érzékelhetően csökkent a tűzifa elfogyása után elégetett rongyok, műanyagok által jelentett téli légszennyezés mértéke. A program hatása nemcsak a szociális területen, hanem a környezetvédelemben is megmutatkozik.

Az első évek tapasztalatai alapján a Felzárkózó települések programban 20 településen 21 szociális naperőmű építése indult 2023 őszén európai uniós forrásból. Az elkészült létesítményeket fokozatosan helyezik üzembe, eddig 18 naperőmű kezdte meg az energia termelését, és ezzel a téli fűtéstámogatás háttereként szolgáló szociális alap feltöltését. Az utolsó minierőművek bekapcsolása pedig augusztus 15-ig várható.

Az új naperőművek a következő településeken működnek már: Járdánháza, Nagyér, Nagylóc, Értény, Zalakomár, Patapoklosi, Sóshartyán, Ötvöskónyi, Gyöngyösoroszi, Viss, Novajidrány, Pári, Kistolmács, Magyarkeszi, Mike, Istvándi és Drávafok – ez utóbbi településen két naperőmű is épült.

Az előzetes várakozások szerint az összesen 12 500 KwP teljesítményű hálózat 2000 hátrányos helyzetű család támogatására elegendő bevételt termel éves szinten.

A felzárkózó településeken élő családoknak e támogatás megszerzésére pályázatot hirdetnek; az érdeklődők a helyi Jelenlét Pontokon dolgozó szociális munkások segítségével adhatják be jelentkezésüket. A naperőműveket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat üzemelteti.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!