Augusztus 21. szerda, Hajna, Sámuel
Hírek, események 2024. augusztus 21. 10:16 | Szerző/forrás: magyarkurir.hu

Tartományi szerzetesi találkozót tartottak a piaristák Kecskeméten

Képgaléria
Tartományi szerzetesi találkozót tartottak a piaristák Kecskeméten
Augusztus 15. és 17. között rendezték meg a piaristák rendtartományi találkozójukat Kecskeméten. Az idei találkozón számos beszámolóra, előadásra és ünnepre is sor került.

A találkozó délutáni szentmisével kezdődött. A nyitómise főcelebránsa Dósai Attila, a szónok Urbán József volt, mindketten idén töltik be hatvanadik életévüket. A délután megérkező beszélgetéssel, rendtársi együttléttel folytatódott, este pedig szentségimádás keretében imádkoztak a rendtartományért.

Pedro Aguado rendfőnök levélben köszöntette a magyar piarista közösséget:

„Megkaptam Tartományfőnök Atya üzenetét, amelyben értesít róla, hogy számos örömteli évfordulót ünnepeltek eme ünnepélyes napon, a Boldogságos Szűz Mária Mennybevételének napján. Születésnapokat, egyszerű és örökfogadalmak évfordulóit, papszentelési évfordulókat, és így tovább. Hosszan sorjáznak a nevek s mellettük a dátumok, s mindez gazdag és eleven piarista életet és küldetést tár elénk. Nincs rá szükség, hogy felsoroljam a teljes ünnepi névsort, hiszen jól ismeritek.

Egyszerűen csak annyit akarok, hogy elérjen titeket szívből jövő és testvéri gratulációm. Mindegyikteket személyesen, a szerint az évforduló szerint, amely megilleti, és az egész Tartományt, e szép gesztusért, hogy közösségben ünnepli mindezt. Az ünnepléstek az ÉLETNEK, a HIVATÁSNAK és a HŰSÉGNEK szól. Ezt a három szót választottam rövid köszöntő üzenetem számára.

Csatlakozom hálaadásotokért az életért, hálát adok a hivatásotokért, és kérem Istent, Atyánkat, hogy áldjon meg titeket továbbra is a hivatáshoz való hűség becses és szépséges ajándékával. Jó dolog egyazon Eukarisztiában ünnepelni egy novícius születésnapját Lajos atya 80. születésnapjával. Jó dolog megünnepelni Perendy László atya dékánná választását. Jó dolog megünnepelni minden egyes testvérünk életét, hűségét és hivatását. Isten áldjon meg és tegyen erőssé titeket az úton! Fogadjátok testvéri ölelésem! Pedro Aguado, generális atya”

Másnap a közös reggeli dicséretet követve a lengyel piarista provinciális, Mateusz Pindelski tartott előadást a saját tartományuk jelenlegi helyzetéről, kihívásairól. Ezt kiscsoportos beszélgetés követte, illetve plenáris kérdésekre is volt lehetőség.

A déli szentmisét Perendy László mutatta be, aki idén ünnepelte első egyszerű fogadalmának 50. évfordulóját. Délután Zsódi Viktor megtartotta tartományi beszámolóját, amelyben az idei tanév legfontosabb tartományi eseményeit és gazdasági eredményeit mutatta be.

Ezután Szabó László előadása következett Kilépő Piarista Rend címmel. A vesperást követően grillvacsorával és borkóstolóval zárult a nap.

A találkozó utolsó napja igen eseménydús volt, délelőtt több rendtárs osztotta meg külföldön szerzett tapasztalatait, de volt előadás a tartományi hivatásgondozásról, illetve a Kalazancius Mozgalom idei fejleményeiről és a kolozsvári jelenlétről is.

A sűrű délelőttöt ünnepélyes szertartások követték. Zelles András beöltözött és megkezdte a noviciátusát. Az initiatio (beöltözés) szertartását követte a zárómise, amelyen Az Isteni Irgalmasságról nevezett Morvai Gábor tette le első fogadalmát.

A rendtársi együttlét közös ebéddel zárult. A piaristák nagy lendülettel indulnak neki a következő tanévnek.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!