Augusztus 30. péntek, Rózsa
Hírek, események 2024. augusztus 30. 13:42 | Szerző/forrás: baon.hu

Az argentínai magyar nagykövet vendégeskedett a Wojtylában

Képgaléria
Az argentínai magyar nagykövet vendégeskedett a Wojtylában
Dr. Kveck Péter a Magyar Köztársaság Buenos Aires-i rendkívüli és meghatalmazott nagykövete pénteken Kecskemétre látogatott a Wojtyla Barátság Központba, ahol a városvezetés részéről dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Lévai Jánosné tanácsnok is fogadta. (Fotók: Tódor Norbert)

Dr. Kveck Péter nagykövet a találkozó elején örömmel jegyezte meg: 40 év után tért vissza Kecskemétre, ahol egykoron piarista diák volt, és nem gondolta volna, hogy ilyen szívélyes fogadtatásban részesül.

A Wojtyla Ház részéről először Farkas Pál köszöntötte a megjelenteket, majd Kolláth Andrea röviden ismertette a karitatív intézmény munkáját, összefoglalva a 19. éve működtetett népkonyha történetét. Két évtizede minden nap 100-120 szegényt vendégelnek meg ingyen meleg ebéddel. Ebben óriási szerepe van a támogatóiknak is, akik nélkül ez nem valósulhatna meg. Lelki táplálékukról is gondoskodnak, hetente többször kulturális és vallási témájú programokon, előadásokon vehetnek részt az elesettek.

Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok köszöntötte a városvezetés és dr. Salacz László országgyűlési képviselő nevében dr. Kveck Pétert. Hangsúlyozta: megtiszteltetés Kecskemét számára, hogy a Buenos Aires-i magyar nagykövet idelátogatott. Hozzátette: a kecskeméti Piarista Gimnáziumban végzett öregdiákok nemcsak országunk, de szinte a világ minden táján dolgoznak. Ahogyan dr. Kveck Péter is, öregbítik az ország és Kecskemét hírnevét.

Dr. Kveck Péter a köszöntők után mesélt életéről, hogyan lett a piarista diákból nagykövet, valamint kitekintést nyújtott Argentína mindennapjaira, jelenlegi politikai és gazdasági életére.

Dr. Kveck Péter 1966-ban Miskolcon született katolikus hívő családban. Továbbtanuláskor nem is volt kérdéses számára, hogy egyházi iskolában folytassa tanulmányait. A templomukban a káplán ajánlotta figyelmébe a kecskeméti Piarista Gimnáziumot, ahol ő maga is végzett. A nagykövet kecskeméti piaristáknál töltött évekre mindig szívesen gondol vissza, nagyon sok jó tanára volt. Érdeklődése a történelem, a külpolitika, az idegen nyelvek iránt már a gimiben erőteljes volt. Egyértelművé vált számára: a diplomácia érdekli. Azt azonban tudta, hogy abban a rendszerben nem akarja az országot képviselni, várta a változásokat. Debrecenben történelem-német szakon tanult tovább. A rendszerváltás után kitárult előtte a világ, felkereste a Külügyminisztériumot, hogy nagykövet szeretne lenni, ahol azt ajánlották neki, hogy ez irányban még tanuljon. Így is történt, Bécsben képezte tovább magát. 1998-tól dolgozik a Külügyminisztériumnál, a diplomáciai szolgálata során nagykövet volt Kínában és Egyiptomban, mielőtt tavaly megkapta az argentin nagyköveti posztot.

Dr. Kveck Péter egy éve él Argentínában, ahol mintegy 50 ezerre tehető azon argentinok száma, akiknek a felmenői magyarok voltak. Elmondta: örül annak, hogy ezúttal egy keresztény országban képviselheti hazánkat. Az élet most nagyon nehéz Argentínában, ahol tavaly volt kormányváltás, mely mondhatni majdnem felért egy rendszerváltással. Jelenleg sok a megszorítás, de a cél, hogy visszatereljék a fejlődés útjára az országot.

A nagykövet kiemelte: feladatai közé tartozik az is, hogy a jövőben segítse kiépülni a magyar-argentin vállalatok közötti együttműködést.

Dr. Kveck Péter előadását követően vállalta a megtisztelő feladatot, hogy a Wojtyla három nagylelkű támogatójának átadja az Assisi Szent Ferenc-Emlékdíjat, mellyel az intézmény kifejezi elismerését a bőkezű termény-felajánlásaikért, melyekkel évek óta jelentős mértékben hozzájárulnak nehézsorsú sorsközösség mindennapi ellátásához. Lajosmizséről Szőrös András és Kis-Juhász Éva eperrel, Dunavecséről Roszik Tamás sárgadinnyével és Helvéciáról Göbölyös Károly burgonyával segíti a népkonyhát.

Az ünnepségen a népkonyha több kiemelt támogatója is részt vett, így Helvéciáról Balogh Károly polgármester, aki magánemberként segíti az intézmény munkáját. Szintén Helvéciáról Thám József alpolgármester családjával együtt úgyszintén rendszeresen támogatja a népkonyhát, ezúttal ifj. Thám József képviselte a családot. A keceli Pintér Művek alapító támogató, a neves cég képviseletében Pintérné Farkas Csilla fogadta el a meghívást.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!