Szeptember 4. szerda, Rozália
Hírek, események 2024. szeptember 3. 13:02

Rendszeres területrendezés vette kezdetét a főtéri Károlyi Bernát-emlékkőnél

Képgaléria
Rendszeres területrendezés vette kezdetét a főtéri Károlyi Bernát-emlékkőnél
Az Intertanker Zrt. három helyi autóbuszvezetője – nevezetesen Hermanovszki István, Koczó Zoltán, valamint Kovács Péter Pál, a kecskeméti Szent Ferenc Közösség minisztere – nemrégiben elhatározta, közösen gondozásba veszik a főtéri Romkertnél, a Barátok temploma bejáratánál elhelyezett, Károlyi Bernát ferences szerzetesre emlékeztető kőtömb környezetét. Az első kapavágásra augusztus 31-én, szombaton került sor. (Fotók: Tódor Norbert)

A Porta Egyesület aktivistái a hírös város önkormányzatának közreműködésével éppen húsz évvel ezelőtt, 2004. június 6-án egy piros virágú díszgalagonyát ültettek, mellé pedig emlékkövet helyeztek el, hogy ily módon is felhívják az utókor figyelmét Károlyi Bernát atya (1892-1954) nemes tetteire.

A ferences szerzetespap – aki több más állomáshely után 1941-ben került a hírös városba – embermentő tevékenységet végzett a kecskeméti rendházban. Nyilasok elől bújkáló katonatiszteket, civileket és származásuk miatt üldözötteket egyaránt rejtegetett. A náci zsidópolitikával teljesen szembehelyezkedett. Nem mondott fel a kolostor egyes helyiségeit bérlő zsidóknak, keresztelt zsidó állampolgárokat, hamis papírokkal látta el őket, sőt, ferences rendruhába is öltöztetett egyes menekülteket. Ferences házfőnökként bejárt a kecskeméti gettóba, az elhurcolások idején a vagonokat is látogatta. A nyilas hatalom múlásával és az orosz front közeledésével lényegében Károlyi Bernát igazgatta a várost, mert az itteni elöljáróságok elmenekültek.

A 2004-ben ültetett galagonyafát vandál kezek évekkel korábban kitörték, a kiszáradt csonk ma is ott éktelenkedik, nagymértékben rontva ezzel a főtér esztétikai értékét. A kipusztult fát a KEFAG Zrt. napokon belül ingyenesen pótolja.

Az emlékkő szomszédsága a hónap folyamán teljesen megújul a három derék önkéntes jóvoltából. A terület rendezése annál is inkább időszerű, mert a Szent Ferenc Közösség a Wojtyla Barátság Központtal karöltve szeptember 28-án, szombaton 11 órai kezdettel ünnepi megemlékezést tart a helyszínen Szent Mihály napja alkalmából. A magasztos eseményen az egyik autóbuszvezető, Kovács Péter Pál – mint a Szent Ferenc Közösség minisztere – mond beszédet, mások mellett Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója, Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője és Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója jelenlétében.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!