Október 26. szombat, Dömötör
Hírek, események 2024. október 22. 15:38 | Szerző/forrás: baon.hu

Nagybányai festőművészek alkotásai láthatók a Wojtylában

Képgaléria
Nagybányai festőművészek alkotásai láthatók a Wojtylában
Kecskemét kulturális életének egykori aranykorát idézik meg a most kiállított festmények a Wojtyla Barátság Központban. Szabó Sándor magángyűjtő jóvoltából a nagybányai festőművészek alkotásait mutatták be, köztük kettő olyat, melyeket a nagyközönség most láthatott először. (Fotók: Mátyus István)

A kerekegyházi Szabó Sándor vállalkozó, magángyűjtő Kecskeméten működteti a Lechner-ház Galériát. A gyűjtemény néhány darabját tekinthették meg az érdeklődők kedden az Egressy utcai szociális-közművelődési intézményben. A nagybányai festőművészek a 20. század elején Kecskeméten alapították meg a nagybányai mintájára a kecskeméti művésztelepet. 

A kiállítás megnyitó ünnepségét a Hegedűs együttes népzenei műsora gazdagította, több szerzeményt is előadtak. A Wojtyla részéről Farkas Pál köszöntötte a vendégeket, majd a gyűjtő, Szabó Sándor szólt az alkotásokról. Elmondta, egy éve a kecskeméti közönség már láthatott egy nagyobb összeállítást a nagybányai festőiskola művészeinek alkotásaiból. A Wojtylába néhány művész alkotásait hozta el, például Iványi-Grünwald Béla négy, Czigány Dezső négy, Perlrott Csaba Vilmos három művét.

A kiállításon két olyan Czigány Dezső-festményt is megtekinthetett a közönség, melyeket most először mutatott be. A szüleit ábrázoló portrék így a Wojtylában debütáltak.

A tárlaton prof. dr. Habil Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem dékánja, egyetemi tanár mondott beszédet, melyben felidézte Kecskemét kulturális életének egykori aranykorát, a Kecskeméti Művésztelep létrehozását. A 20. század elején Kada Elek polgármester jóvoltából érkeztek a városba a Nagybányai Művésztelep alkotói, hogy saját mintájukra létrehozzák a Kecskeméti Művésztelepet. Az alapítók alkotásai is láthatók a mostani tárlaton.

A kulturális aranykor köszönhető volt a polgármester nyitottságának, az alkotóknak és a művészetet támogató polgároknak. A nagybányai festőiskola művészei később átadták a stafétát, az utókor alkotói közül Bozsó János és Walter Gábor nevét emelte ki Szécsi Gábor, akik bár évtizedekkel később, de szintén öregbítették a kecskeméti kultúra jó hírét.

Balanyi Károly zománcművész, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének vezetője is méltatta a nagybányai festőiskola művészeit, de Iványi-Grünwaldék mellett kiemelte a Kecskeméti Művésztelep második nemzedékét, Révész Imrééket is, akik már inkább a népi vonalat képviselték.

Balanyi Károly hozzátette: a ma is élő, alkotó nagybányai művészekkel közel tíz éve újra aktív kapcsolatban állnak a kecskeméti művészek, látogatják egymás eseményeit, és kiállításokat tartanak egymásnál.

Végül dr. Szabó Attila ügyvéd, a Wojtyla támogatója szólt a jelenlévőkhöz.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!