A MINDENNAPI ÜNNEPE: TEGNAP KENYERET SÜTÖTTEM
Hogy miért? Ugyanis a svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001 –es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja. Céljuk, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak – ,a kenyérnek a jelentőségét.
A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése.
A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat. Beprogramozzuk, mikorra szeretnénk a friss kenyeret az asztalra varázsolni, és a gép megdagasztja, megkeleszti, megsüti. Mindehhez igen kevés energiát, óránként 0.2 kW-ot, tehát egy kenyér sütéséhez kevesebb, mint 1 kW-ot fogyaszt. Az így készült kenyér ára kb. fele a boltiénak.
Bár nem nélkülözhetetlen háztartási eszköz, de sok kísérletezési lehetőség és sikerélmény forrása lehet. Íme egy egyszerű recept:
Burgonyás kenyér
300 ml víz
25 g margarin
1 tojás
150 g széttört, főtt burgonya
2 kismérő só
1 kismérő cukor
600 g BL55 finomliszt
30 g BFF55 rétesliszt
7 g porélesztő
1 késhegynyi sikér
1 késhegynyi aszkorbinsav
Sütni: gyors programon, közepes szín.
Ha leáll a gép a dagasztással (nálam 30 perc után), én akkor kiveszem a 2 keverőlapátot, és lekenem a tészta tetejét egy tojás sárgája + tejföl keverékével. Kitartással, és türelemmel a kenyerek számtalan variációival lehet kísérletezni. Lehet fűszerezni, ízesíteni sajttal, szalonnával, kolbásszal, hagymával, természetesen az alapanyagokat változtatni kell az adalékok függvényében. Sok sikert a kísérletekhez!
Én a sikér és az aszkorbinsav kivételével még nem használtam egyéb \"varázsszereket\", mivel nem ismerem az összetételüket.
Egy másik burgonyás kenyér
Hozzávalók: 30 dkg héjában főtt áttört burgonyát, 70 dkg liszt, csipetnyi só, 2 dkg élesztő, tej az élesztő felfuttatásához, kevés víz.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és kevés sóval áttörjük. A burgonyához hozzáadjuk a lisztet, sót, felfuttatott élesztőt és a vizet.
Egy nagy tálban jól összedolgozzuk, és kb. másfél órát hagyjuk kelni.
A idő leteltével kizsírozott kenyér formába vagy akár őzgerincformába beleteszünk kisebb adagokat, mert a sütőben való kelesztéskor még nőhet a tésztánk. A sütőbe tesszük és 20 percig a legkisebb fokon kelesztjük. Ez követően kezdjük el 250 fokon sütni kenyerünket. Addig sütjük, míg szép világosbarna nem lesz a külső rétege. Jó étvágyat hozzá.