SZENT MÁRTON VISSZAKÖLTÖZÖTT KECSKEMÉTRE
Hagyományélesztő/teremtő szándékkal rendezte meg SZENT MÁRTON ünnepét - pénteken - a PORTA EGYESÜLET Katolikus Munkacsoportja. A találkozón részt vettek az város, vezető egyházi és önkormányzati személyiségei, az egyesület alapítói, támogatói, aktivistái. A szervezőknek köszönhetően Szent Márton hegyéről, Pannonhalmáról is érkezett egy delegáció, hogy hiteles beszámolót kapjunk Szent Márton és Szent Ferenc lelki kapcsolatáról és termő örökségéről, illetve, hogy Márton-hegyi új borral köszöntsük föl a szeretet népszerű szentjét....
A Kodály Intézet auditóriumában vette kezdetét pénteken napnyugta után a Szent Márton napi rendezvénysorozat, melyet dr. Zombor Gábor polgármester nyitott meg, mint a rendezvénysorozat fő védnöke. A IV. Ferences Akadémia alkalmával B. Borian Elréd OSB "Szent Ferenc példaképe Szent Márton", dr. Bárth János néprajzkutató pedig "Szent Márton a néphagyományban" címmel tartott előadást. A tudományos rendezvényt követően a Porta Egyesület dísztermében Márton-napi gasztronómiai ízparádéval folytatódott az ünnepség. Az asztali áldást követően új bor, valamint hagyományos és különleges Márton-napi libaételek kerültek terítékre. A jelenlévők a Pannonhalmi Apátsági Pincészet remekbeszabott borait kóstolhatták, melyeket Nagy Gábor apátsági vincellér ajánlott figyelmükbe. Eközben a Barátok temploma udvarán a libasimogatási lehetőség volt.
A Márton-napi állófogadáson libamájkrémes kanapét aszalt szilvával ékesítve, libatepertős baguettet lilahagymával, sajtkrémes zakuszkit paprikás chipssel kínálnak étvágyfalatoknak, majd lakodalmas libaaprólék-leves, benne főtt zöldség-Juliennel és lúdgégetésztával gazdagította az ételsort. Főételként rácsos libamellérméket mézes-mustáros szószban, sült almával és burgonyaropogóssal, tejfölös libazúzát paprikás, bakonyi gombákkal, vajas galuskával és téli savanyúságokkal, valamint fokhagymás libacombot grillhagymákkal, újboros káposztával és steakburgonyával fogyaszthattak a vendégek balzsamecetes, füstölt libamell csíkokkal gazdagított madárbegy, illetve Waldorf salátával. Végül lúdlábtortát, alföldi túrós derelyét kajszilekvárral és gesztenyepürét választhattak desszert gyanánt.
A Márton-napi ünnepség alkalmával tehát testnek és szellemnek egyaránt bőséggel jutott táplálék.