Április 18. csütörtök, Andrea, Ilma
Hírek, események 2006. november 13. 10:12

Szent Mártonnál vendégeskedett a Porta

Képgaléria
Szent Mártonnál vendégeskedett a Porta
Pénteken este hagyományteremtő szándékkal Tours-i Szent Mártonra emlékeztek a Porta Egyesület szervezésében a civil szervezet barátai, meghívott vendégei. A Kodály Intézet auditóriumában dr. Zombor Gábor polgármester bevezető gondolataival, üdvözlésével vette kezdetét tegnap a Szent Márton napi rendezvénysorozat. A IV. Ferences Akadémia ismét különleges intellektuális csemegékkel szolgált. P. Borian Elréd OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanára: "Szent Ferenc példaképe Szent Márton", dr. Bárth János néprajzkutató pedig "Szent Márton a néphagyományban" címmel tartott előadást.
A vendégek sorában pedig jeles egyházi vezetők, városi notabilitások foglaltak helyet. A tudományos rendezvényt követően a Porta Egyesület dísztermében Márton-napi gasztronómiai ízparádéval folytatódott az ünnepség. Az asztali áldást követően új bor, valamint hagyományos és különleges Márton-napi libaételek kerültek terítékre. A jelenlévők a Pannonhalmi Apátsági Pincészet remekbeszabott borait kóstolhatták, melyeket Nagy Gábor apátsági vincellér ajánlott figyelmükbe. Eközben a Barátok temploma udvarán sokak örömére libasimogatási lehetőség volt. A Márton-napi állófogadáson libamájkrémes kanapét aszalt szilvával ékesítve, libatepertős baguettet lilahagymával, sajtkrémes zakuszkit paprikás chipssel kínálnak étvágyfalatoknak, majd lakodalmas libaaprólék-leves, benne főtt zöldség-Juliennel és lúdgégetésztával gazdagította az ételsort. Főételként rácsos libamellérméket mézes-mustáros szószban, sült almával és burgonyaropogóssal, tejfölös libazúzát paprikás, bakonyi gombákkal, vajas galuskával és téli savanyúságokkal, valamint fokhagymás libacombot grillhagymákkal, újboros káposztával és steakburgonyával fogyaszthattak a vendégek balzsamecetes, füstölt libamell csíkokkal gazdagított madárbegy, illetve Waldorf salátával. Végül lúdlábtortát, alföldi túrós derelyét kajszilekvárral és gesztenyepürét választhattak desszert gyanánt. A Márton-napi ünnepség alkalmával tehát testnek és szellemnek egyaránt bőséggel jutott táplálék. A hagyományt immár Kecskeméten is megalapozták....

Kövessen minket a Facebookon is!