Július 20. szombat, Illés
Hírek, események 2009. március 2. 14:54

Új turisztikai célterületeket alakít ki a megye

Önálló standdal képviseltette magát Bács-Kiskun az Utazás 2009 kiállításon, ahol Kiskunhalas, Baja és a környékbeéli turisztikai vállalkozások mellett helyt kapott a francia Vienne partnermegye, illetve Schwarzwald-baar, Feketeerdő járása is.

A bemutató sajtótájékoztatón Bányai Gábor úgy fogalmazott, \"ez az első olyan stand, mely közös partner-megyéinkkel a magyarországi Utazás 2009 kiállításon, hiszen sorainkban köszönthetem Vienne megye képviselőjét, valamint Schwarzwald-baar, Feketeerdő elnökét, Karl Heim Urat, aki számunkra az egyik legfontosabb európai partnerünk.\"

\"Mindkét partnermegyénkben óriási turisztikai potenciál van a jó megyei szervezésnek köszönhetően. Francia partnermegyénknek húsz év alatt sikerült megtízszereznie az eltöltött vendégéjszakák számát, és ezt Bács-Kiskun szeretné adoptálni, szeretnénk eltanulni ennek receptjét szakembereiktől. Mindkét megyében példamutató a turizmus szervezettsége és fejlettsége, épp azért hívtuk meg őket, lássuk, ők mit tudnak, és a jó kapcsolatokból mi is tanulhassunk\" - indokolta Bányai, miért éppen e két testvérmegyére esett a választás.

Föl kell kerülni a turisztikai térképre


\"A mi megyénk jelenleg nincs rajta a turisztikai térképen, Bács-Kiskunban csekélynek mondható 350.000 vendégéjszakát töltenek el egy évben. De ha eltanuljuk a nyugat-európai barátainktól, hogyan kell a turizmust jól szervezni és fejleszteni, akkor komoly lehetőség nyílik arra, hogy a bács-kiskun megyei gazdaságot megerősítsék a tanultak. Megyénk éppen ezért - sok minden más mellett -, a megyei turisztikai lehetőségek fejlesztésében aktív szereplő: ezért építünk saját hotel-panziót a Gemenci ártéri erdőben, Veránka-szigetén, illetve ezért kerestünk pályázati forrásokat a háromszáz éves, egykori érseki kastély felújításához, ahol terveink szerint Magyarország első interaktív élményeket nyújtó barokk múzeumát rendezzük be. Ezektől a megyei fejlesztésektől a hajósi és a bajai térségben eltöltött vendégéjszakák megnövekedését várjuk, ahol e két központi élményhelyszín köré további helyi szolgáltatások épülhetnek a jövőben\" - sorolta Bányai.

Újjáépülő megyei turisztika, mint kiugrási lehetőség


\"Megyénk ugyanis nagyon szép, így nem méltó eddigi helyezése a turisztikai versenyben. Hiszen ami a kecskeméti gazdasági életben történik, az van igazán hatással a megye északi térségére. Ám a megye távolabbi részén a turizmus megerősítése lehet a gazdaságélénkítés egyik eszköze: turisztikai beruházásainkkal újabb célterületeket kívánunk biztosítani a bel-, és külföldi vendégek részére, ami mind az álláshelyek minőségében, mind a turisztikai programkínálatban megerősítené megyénket. Nagy rendezvényeink, a Dunamenti Folklórfesztivál, a Repülőnapok, vagy kétévente a Csiperó-fesztivál, vagy a gasztronómiai fesztiválok, mint a Bajai Népünnepély, a Hírös hetek programkínálata, a Kalocsai Paprikanapok mind-mind pozitív megyei példák, de a jövőben jobban kell figyelnünk a programok hatékonyabb hangolására, ki kell építeni a kapcsolatot közöttük, hogy közös turisztikai csomagként, egymásra épülő szolgáltatások esemény-láncolataként fejtsék ki pozitív, gazdaságélénkítő hatásukat\" - konkretizálta Bács-Kiskun idegenforgalmi elképzeléseit a megyei elnök.

A megyei installációról szólva Bányai Gábor elmondta, hogy a kistérségek mellet ez helyt ad a két partnermegyének is, és a tető nélküli, nyitott pavilon egyfajta befogadókészséget szimbolizál. \"Ez az első ilyen megjelenés, de ezt a kiállítási anyagot továbbvisszük március 19-24. között Poitiersba, ahol már az új, felfrissített kiadványainkkal jelenünk meg\" - zárta szavait Bács megye elnöke.

Kövessen minket a Facebookon is!