November 23. szombat, Kelemen, Klementina
Hírek, események 2007. szeptember 30. 10:42

GASZTRO-PARTY FELSŐLAJOSON GARACZI JÁNOS ÉS OROSZ JÓZSEF ASZTALÁNÁL

Képgaléria
GASZTRO-PARTY FELSŐLAJOSON GARACZI JÁNOS ÉS OROSZ JÓZSEF ASZTALÁNÁL
A hétvégén tartotta a PORTA Egyesület hagyományos GASZTRÓ-PARTY-ját, a helyszín most is a felsőlajosi ÚJ TANYACSÁRDA, a vendéglátó (a civilszervezeten kívül) – éppen úgy mint tavaly és tavaly előtt – a világhírű vendéglátóhely kollektívája volt. Most azonban egy specialistát, a bárány- és birka ételek elkészítésének felső-kiskunsági mesterét,....
....OROSZ József-et hívták meg a bemutatkozásra, barátkozásra; akivel évek óta jó viszonyt ápol az aktivisták köre. A borok Szeremley Huba badacsonyi pincéjéből, a fröccsvíz Balogh Leventétől, a Szentkirályi kútból, az édesség, a klasszikus krémes ifj. Fodor István műhelyéből érkezett a Porta rendezvényre. A rögtönzött tűzijáték Jávorka Endre meglepetés ajándéka volt. Mivel az esten igen fontos szerepet kapott a zene és az ének, főszereplőként említhetjük a most huszonöt éves, Bartók-díjas Hegedűs együttest mely a talpalávalót húzta virradatig. A rendezvény díszvendége dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere volt. Úgy indult ez az egész (2005-ben), hogy a kecskeméti újságírók, tévések egy cikk, illetve egy oktatófilm sorozatot terveztek a magyar népételekről és a tervhez megnyerték a gulyás (és a sok más egyéb pásztorétel) elkészítésének, leírásának koronázatlan királyát, Garaczi János, Venesz József-díjas mesterszakácsot. Az első évben a bogrács-gulyásról tudhattak meg a szerkesztők, fotósok, operatőrök minden fontosat, második évben a slambuc volt az est főszereplője, az idén a „birkapörkölt, ahogy a kunszentmiklósi pásztorok bográcsában kóstolhatjuk” néven ehettünk autentikus kunsági ételt. Időközben persze mindig több lett az érdeklődő is, a vágóképnek jelentkező és egyre több a meghívott is. Most mintegy hetven aktivista volt kíváncsi a szüretek, a Szent Mihály napi végzők, számadások elmaradhatatlan ételére. A rendezvény kezdetén dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere – emléktárgy adományozásával - köszöntötte a 60 éves Garaczi Jánost. Aki évtizedek óta számos társadalmi rendezvény szervezett, támogatott; szinte minden civil gulyás- és pörköltfőző versenyen - ha fölkérték - vállalta a zsűri elnök nehéz szolgálatát. Arról nem is szólva, hogy évtizedek óta tanít a szakiskolákban, a mester tanfolyamokon – megszámlálhatatlan kecskeméti fiatal szakácsot, vendéglátóst indított el a pályáján. Ezt követően Farkas P. József méltatta Garaczi János civileket segítő munkáját és átadta a „PORTA VEZETŐ PARTNERE” címet tanúsító oklevelet valamint az emlék dísztányért. PORTA PARTNER díjban részesült Orosz József, cégvezető, szakács. A protokolláris bevezető persze nem zavarta a konyha mestereit a nagy munkában, a Hegedűs Együttes néhány bevezető taktust játszott csak el az udvaron, de már kaptuk is a hírt: elkészült a pörkölt, nem lehet sokat várakoztatni a bográcsban. A gasztró-próba után, közben, és végestelen végig… a Hegedűs Zenekar és a Porta alkalmi dalárda fölidézte a legharcosabb, legmagyarabb, legkatonásabb verbunkokat, regrutanótákat, egyebeket. Szólt a dal hajnalig, szólt fogadkozás is, hogy jövőre megint, ugyanígy, ugyanitt….. Mert kell a kikapcsolódás is! Ez a „gasztró-party” pedig, mulattság volt, de nagyon…. Mégpedig a javából!

Kövessen minket a Facebookon is!