Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2009. december 11. 14:08 | Szerző/forrás: zoldernyo.hu

Biciklivel járnak a diplomaták

Biciklivel járnak a diplomaták
Ingyen biciklikkel lepték meg a szervezők a küldötteket a koppenhágai klímakonferencián. A diplomaták két napig használhatják a kétkerekűeket, így lehetőségük nyílik belekóstolni a dán fővárost jellemző környezetbarát életérzésbe.

Szállodájuk és a tárgyalások helyszínei között használják a delegáltak az ingyenes bicikliket a Koppenhágában megrendezett klímakonferencián – mondta Henrik Smedegaard Mortensen, a kerékpárok nagy részét rendelkezésre bocsátó Bicikeli alapítvány munkatársa. Bár a hőmérséklet alig kúszik a fagypont fölé, a dánok nagyon szerették volna megmutatni vendégeiknek, hogy milyen az élet errefelé.

Európa egyik leginkább környezetbarát városában mindennapos a kerékpáron közlekedők látványa. A kontinensen itt bicikliznek a legnagyobb arányban: a lakosság 55 százaléka használja ezt az eszközt munkába, iskolába menet. Kétharmaduk télen is két keréken teker – így nem csoda, ha úgy gondolták, ennyit a hozzájuk látogató politikusok is kibírnak.

Kétszáz kerékpárt állítottak csatasorba a konferenciának helyt adó Bella Center mellett, s azt mondják, ezek nagy része már használatban van. A biciklik közt húsz elektromos is akad, ami különösen népszerű a politikusok körében – többségük korábban sosem használt ugyanis ilyesmit. Két nap áll a rendelkezésükre kipróbálni a környezetbarát közlekedési eszközt, azután vissza kell hozniuk, hogy mások is tehessenek vele egy próbát.

Ha vége a konferenciának, 160 biciklit egy időre a dán lakók használatára bocsátanak, majd adományként szállítják tovább Tanzániába. Az afrikai országban az ott „utánfutóval” felszerelt kerékpárokat betegszállításra fogják használni.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület