November 28. csütörtök, Stefánia
Hírek, események 2009. december 13. 16:51 | Szerző/forrás: nana.hu

A 7 legjobb karácsonyi aprósütemény

Képgaléria
A 7 legjobb karácsonyi aprósütemény
Ki tudna ellenállni egy apró falatkának, egy pici süteménynek, egy édes kísértésnek, amit éppen most varázsolt elő a sütőből?! Nem is kell, hiszen advent és karácsony nem a fogyókúra ideje…
Aprósütemények – mennyei édes falatkák. Van közöttük olyan, amit azonnal „meg kell enni”, de van, ami dobozba téve napokig eltartható. Némelyik jól mutat a karácsonyfára akasztva, vagy celofánban, díszes szalaggal átkötve szép ajándék lehet. Két dolog közös bennük: mindegyiket könnyű elkészíteni, és biztos helyre kell elrejteni a család elől, hogy ünnepek előtt nehogy „lába keljen”. Diós rácsos linzer Hozzávalók: 30 dkg sütőmargarin, 30 dkg liszt, 30 dkg darált dió, 30 dkg cukor, 1 db egész tojás, 1 db tojássárgája, 25 dkg baracklekvár Elkészítés: A puha margarint habosra keverjük a tojással. Hozzáadjuk a diót, a cukrot és a végén a lisztet. Összegyúrjuk, majd a tésztát elfelezzük. Az egyik tésztát a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk, és azonnal a vajjal kikent tepsibe fektetjük és lekvárral megkenjünk. A másik tésztát is kinyújtjuk és a 1 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat rácsszerűen a lekváros tészta tetejére fektetjük. A tojássárgáját felhabosítjuk, bekenjük vele a tésztarácsot és 225 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Hókifli Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg darált mandula, 12,5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg vaj, 10 dkg vaníliás porcukor Elkészítés: A lisztet a mandulával és egy csipet sóval összekeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, beleszórjuk a cukrot, a tojássárgáját, és apróbb darabokban a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, és fóliába csomagolva kb. 45 percre a hűtőbe tesszük. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű rudakat formázunk, és 1 cm vastagon felszeleteljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibérelünk. A tésztadarabokból kifliket sodrunk, a tepsire rakosgatjuk és a sütőbe tolva 12-15 percig sütjük. Közben a vaníliás porcukrot tányérra szórjuk, és megforgatjuk benne a még meleg kifliket. (kb. 50 db lesz belőle) Márványlapocskák Hozzávalók: 12 dkg sütőmargarin, 7 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 22 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor Elkészítés: A puha margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a két tojássárgájával elkeverjük, majd a lisztet is apránként hozzáadva az egészből sima tésztát gyúrunk. A tésztát elfelezzük és az egyikbe (külön edényben) beledolgozzuk a kakaóport. A két fajta tésztát lazán összekeverjük, és egy kb. 3,5 centiméter átmérőjű rudat formázunk belőle. A rudat fóliába tekerjük, és hűtőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztarúdból 3 mm vastagságú szeleteket vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütünk. (kb. 40 darab lesz belőle) Banános csokis csók Hozzávalók: 312 ml liszt, 125 ml durvára vágott dió, 5 ml sütőpor, 1 db érett banán, 2 ml só, 1 db tojás, 8 dkg sütőmargarin megolvasztva, 80 ml kristálycukor, 80 ml barna cukor, 5 ml vanília, 250 ml csokitörmelék (ét- és tejcsokoládé vegyesen) Elkészítés: A margarint, a tojással és a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk az összetört banánt és a vaníliát. A többi száraz hozzávalót is összekeverjük, majd beleforgatjuk a margarinos keverékbe. A tésztából vajjal enyhén kikent sütőlapra távol egymástól kis gombóckákat kanalazunk és 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A sütőlapról levesszük és ha kicsit megszilárdult (kihűlt), dobozba rakjuk. Sokáig eláll. Házi praliné Hozzávalók: 40 dkg tejcsokoládé tortabevonó, 12 dkg étcsokoládé tortabevonó, 60 ml tejszín, 2 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 7 dkg vaj, 40 dkg marcipánmassza Elkészítés: 10-10 dkg tej- és étcsokoládé tortabevonót apró kockákra vágunk. A tejszínt a mézes sütemény fűszerkeverékkel felforraljuk, kis lángon felolvasztjuk benne a vajat és a feldarabolt csokoládékat. A masszát a hűtőbe tesszük, és 4 órát pihentetjük. A marcipánt kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, 2,5 x 2,5 cm-es négyzetekre vágjuk, és tálcára rakosgatjuk. A lehűlt csokoládékrémet kézi robotgéppel felverjük, és kiskanál segítségével (vagy habzsákkal) 1-1 halmot rakunk a marcipánszeletek közepére, majd hidegre tesszük. A maradék tortabevonó csokoládékat a csomagolásukon olvasható utasítás szerint külön-külön felolvasztjuk. A tejcsokoládéssal bevonjuk a halmokat, az étcsokoládét pedig ízlésesen ráfolyatjuk és hagyjuk megszáradni. Mogyorós trüffel Hozzávalók: 20 dkg tejcsokoládé, 4 cl tejszín, 3 cl ír krémlikőr, 22 szem hántolt török mogyoró; a bevonathoz: 88%-os étcsokoládé Elkészítés: A tejcsokoládét egy tálba tesszük, megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, és alaposan elkeverjük vele. Ezután a krémlikőrt is belekeverjük, majd 30 percre mélyhűtőbe tesszük. Ha megkötött, kiskanállal apró darabokat szaggatunk belőle. A darabkákba belenyomkodunk egy szem török mogyorót, majd golyócskát formázunk belőle. (Lényeges, hogy a golyók aprók legyenek, mert a nagy trüffelek tömények lehetnek.) A golyókat zsírpapírra tesszük, majd kb. 10 percre a mélyhűtőbe rakjuk. Közben az étcsokoládét egy tálban felolvasztjuk. Ha a golyócskák megkötöttek, tegyünk kevés étcsokoládét a tenyerünkbe, és egyenként forgassuk át benne a golyókat. Ezután mehetnek vissza a zsírpapírra, majd újabb 10 percre a fagyasztóba. Ha megkeményedett rajtuk a csokoládé, még egyszer megismételjük a csokiban megforgatást, és újabb 10 percre a hűtőbe tesszük őket. A kész trüffel golyókat lehetőleg pár órán át érleljük a hűtőben, de behűtve akár azonnal kínálhatjuk. Gesztenyeszív Hozzávalók: 2 csomag gesztenyemassza, 10 dkg sütőmargarin, 8 db babapiskóta ledarálva, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint kristálycukor kevés vízben felolvasztva, kevés rum; csokoládé Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, téglalap alakúra nyújtjuk, és 18 egyforma darabra vágjuk. Egy gesztenye lapocskákat egyenként egy kis szív alakú süteményformába formába nyomkodjuk, és óvatosan kiborítjuk. A kis szívek háromnegyed részét olvasztott csokiba mártjuk és hűtőbe téve hagyjuk rajta megszilárdulni.

Kövessen minket a Facebookon is!