Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. február 2. 15:20

Warld Mária leányai látták vendégül a Wojtyla ház lakóit

Képgaléria
Warld Mária leányai látták vendégül a Wojtyla ház lakóit
Kedden gazdag ünnepnap volt a Karol Wojtyla Barátság Központban. Bárkányi Ernő, a ház spirituálisa az év eleji házszentelést végezte el. Felkerültek az ajtó szemöldökfára az ismert betűk G+M+B illetve a 2010-es dátum. Imáiban megemlékezett a ház lakóiról, pártolóiról, alapítóiról, és természetesen arról, hogy ebben az évben várható szeretett patrónusunk, atyánk, Karol Wojtyla, II. János Pál pápa hivatalos szentté avatása.

A rendezvényen Bárkányi Ernő Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről is megemlékezett. Megszentelte a ház gyertyáját, majd mindenki kapott egy kis mécsest, amit az asztalon lévő szentelt gyertyáról meggyújtva hazavihette a meleg, a fény, a krisztusi szeretet szimbólumát, az önmagát elégetve és felemésztve is meleget, fényt adó gyertya jelképi tartalmával. Ebből az alkalomból olyan vendégeket fogadott a ház, akik tulajdonképpen nem is vendégként, sokkal inkább vendéglátóként érkeztek. A Kecskeméten is igen népszerű angolkisasszonyok, a Warld Mária szerzetesrend három tagja, köztük a tanulmányi főnöknő és a kecskeméti ház főnöknővére is jelen volt. A 400 éves termő múltra visszatekintő, imádkozó közösség megemlékezett az elkötelezett élet napjáról. Személyes vallomást mondtak a nagyszámú hallgatóságnak arról, hogy milyen életet vállal az, aki ma szerzetesnek megy. Megismerhettünk az alapító Warld Máriát, és az Európában népszerű, elsősorban leányneveléssel foglalkozó szerzetesrend mindennapjairól, aktuális problémáiról, törekvéseiről is szó esett. A nővérek nem jöttek üres kézzel. Az ősi kolostori praktikák és konyhatitkok receptjei alapján készült süteményt, és friss gyümölcsöt hoztak. Adták mindezt szerető szándékkal, gazdagabbá téve az ünnepi ételt. Az ebéd fogásait a Hollóház tálalta fel, a két védnök: dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek személyes felajánlásából. A Wojtyla ház egyre növekvő ellátotti köre ma már több mint 120 fő. Ennyien kapnak itt minden hétköznap meleg ételt, a hideg időben forró teát és jó programokat (planetárium látogatás, filmvetítés, kirándulások, fürdő és mozilágotatás…)

Ward Mária 1585. január 23-án született, olyan környezetben nőtt fel, amelyben vallását buzgón gyakorolta, és szilárdan kitartott a katolikus egyház iránti hűségében. Már korán érezte szerzetesi hivatását. Mivel Angliában minden kolostort feloszlattak, külföldön akarta célját elérni. Huszonegy évesen Mária a flandriai Saint-Omer klarissza kolostorába került. Az oktatás és járványos időkben a betegek ápolása mellett az ,,angolkisasszonyok\'\' a kor özvegyi ruhájába öltözve apácaéletet éltek, de klauzúra és zsolozsma nélkül. Anglia megtérítésének szentelte élete utolsó éveit Londonban és Yorkban. 1645. január 30-án halt meg.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szenteste Alapítvány