Július 17. szerda, Elek, Endre
Hírek, események 2010. február 21. 16:16

LÉLEKMENTÉS AUTÓMENTÉSSEL AVAGY MIÉRT JÓ, HA VAN VONTATÓKÖTELE EGY ÉRSEKNEK

Képgaléria
Szép, tavaszt ígérő téltemető idő fogadta az egyházmegye főpásztorát és a híveket Matkópuszttán, a két főapostolnak ajánlott, iskolából kialakított pusztatemplomban vasárnap délelőtt. A hó olvadni kezdett a szép napos időben. A hívek garázsaiból előkerültek a szebbnél szebb személygépkocsik. Csakhogy az Alföldön oly ritka fekete föld - ami körülveszi gazdagon a matkói templomot - meglepetést tud kínálni a \"műúthoz\" szokott úrivezetőknek.

Vasárnap, délelőtt, néhány perccel 10 óra előtt. Dr. Bábel Balázs érsek úr, mint az alföldi utak, a dűlők jeles ismerője, tudja hogy illik egy ismeretlen pusztai pontra időben oda érni. Ráadásul, a 10 órási mise, szokatlan idő itt. Fél 11-kor szokott kezdődni a Szent-áldozat. Bábel érsek úr kérte a korábbi kezdést, mert Matkó után Zöldhalomban (Bócsa) is misézni kíván, oda is várják a a hívei. Hárman várják az érkezőket - az érsek úr, a gondnok és a ministráns. A sajtós munkatársak megállapítják: no itt mise az lehet, hogy lesz, de hívő az nem biztos. Időközben megtudjuk egy idősebb hívőtől, hogy 1918-tól miséznek a matkói iskolában. Mivel az első Úrfelmutatás Pétel-Pálkor volt. A két apostol – a két egyházalapító - ünnepe lett a templombúcsú napja. Januárra/februárra hiába is tették volna.

Még most a XXI. század elején is nehézkes ide kijutni. Erről mindjárt meg is bizonyosodhatunk. Merthogy egyre másra érkeznek a hívek. A főút felől, Matkó központja irányából szépen lemosott személyautók közelednek. Kerülgetik a kátyúkat. Csakhogy itt – bárcsak így lenne az egész Alföldön - csodás fekete földet teremtett az Úr! Biztosan szépen díszlik benn alkalmas időben a gabona. No de ilyenkor, február végén a vendégmarasztaló sárról ismerszik a templomkörnyék. Ahogy kilépünk a verőfényre, a sekrestyéből, már látszik a baj. Autók itt ott – főleg a kaptatónál – vergődnek a hóval/sárral/emelkedővel. No de az érsekünk nem hagyja a híveit. Gyerünk harcba a lelkekért…. Előbb csak vezetéstechnikai leckét ad néhány hölgynek. Később a tettek mezejére lép. Átveszi a volánt – tudjuk, hogy hetente több ezer kilómétert vezet. Aztán fölgyűrve a reverendát, rangrejtve az érseki kocsiból előkerül a vontatókötél. Jön a hittestvér, hozza a kocsiját. A gyarapodó hívő sereg, az érseke aktivitását látva beáll a sorba. Szép cipő, ünneplő ruha, új kalap – mit számít, ha segíteni kell. És az excellenciás főpásztor vezeti az akciót. Szép sikerekről számolhat be a riporter.

Úgyhogy előállt egy pillanatra egy békés állapot. Megkezdődhetett az első érseki mise Matkón. Jó volt látni, hogy megtelt az egykori iskolaterem. Volt ott fiatal, idős – egyaránt. Még csecsemőt is hoztak, erre a nagy találkozásra. (Az érsek úr szentbeszéde meghallgatható a Charitas Rádióban.) Lélek emelő, nagyon szép, pusztai mise volt. Azon a vasárnapon, amikor a pusztába induló Jézus igéit olvasta föl Fekete János plébános atya, a filia lelki vezetője az Újszövetségből. A szentmise végén – az áldás előtt - a Főpásztor vezetési tanácsokkal látta el a gépkocsiveztetőket. Végül megerősítette a kocsi tulajdonosokat: a mise miatti, újboli kocsimosást háromszorosan is el lehet számolni az érdemszerző jócselekedetek sorában.

Aztán dr. Bábel Balázs érsek úrnak, következett egy másik pusztai állomás: Bócsa-Zöldhalom. No ott is volt dolga Szent Kristófnak….. aki feltehetőleg el is kísérte az egyházmegye első papját. Mert szerencsésen, időre megérkezett a Sárközyek egykori birtokára. Sajna Matkópusztán négy öt autónak – hogy kijusson a sártengerből – traktort kellett fogadni vontatónak. Marasztaló ez a vidék ilyenkor. Mit mondhatunk erre? Kátyúba mélyedt hívek – így nagyobb az érdem…. Lesz Föltámadás!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház Szenteste Alapítvány