Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. március 9. 11:44

A tisztesség elég a sikerhez

A tisztesség elég a sikerhez
Versegi János racionális üzletember. A Ver-Bau Kft. alapítója, a VOSZ Bács-Kiskun megyei elnöke. A KTE-Ereco labdarúgó csapat egyik tulajdonosa, és az Újpest elleni győzelem után elmondhatjuk, hogy büszke és boldog menedzsere. Furcsa ellentmondás: az építőipar romokban, Versegi János mégis tízmilliókat áldoz a kecskeméti focira.

- Egy biztos, a mai magyar labdarúgás nem az ésszerűség törvényei alapján működik – nyilatkozta lapunknak. - Nálam érzelmi alapú az elkötelezettség, és a szenvedély egyértelműen deficitet szül. De úgy gondolom, hogy egy ekkora városnak, mint Kecskemét, szüksége van egy első osztályú gárdára, s jó látni, hogy olyat támogatok, amit sokan szeretnek.

  • Hogy néznek az üzleti partnerek erre az áldozatvállalásra?
  • Ki így, ki úgy. Van, aki azt mondja, a Ver-Bautól nem is kérek árat, mert egy top csapatra költi a pénzét. Tehát nagy haszonnal dolgozik. A másik pedig azt nézi, hogy ha mi kapjuk a megbízást, akkor azzal a sportot is támogatják. Tény nem panaszkodhatom, mert van munkáink, de ez elsősorban a cég megbízható, stabil működésének köszönhető. Bíznak bennünk.
  • Személyesen mit ad Önnek ez a nagy múltú KTE és a közönsége?
  • Nehéz és csodás pillanatokat. És ismertséget, kapcsolatokat. Milyen nagy ünnep volt, amikor bejutottunk az első osztályba… Ezt az élményt nem lehet tőlem elvenni. És nagyon szeretem azt a miliőt, azt a hangulatot, ami a pályán van. Jó együtt látni a város polgárait a lelátókon.
  • Nem fél attól, hogy ha nem megy, akkor a szurkolók Versegi Jánost kezdik ki?
  • Nekünk eddig sikereink voltak, de a labda kerek, a szerencse forgandó. Sajnos, benne van a pakliban, hogy mi, akik komoly pénzeket áldoztunk a nagyobb közönség szórakoztatására, adott esetben céltáblává válhatunk a kritikának, a gúnynak, a haragnak. A magyar fociban minden elképzelhető. Tavaly például nem gondoltam volna, hogy az öt idegenbeli meccs, amit egymás után játszani kellett, ennyire széttöri a csapatunkat. De nagyon szép játékkal megverni a Debrecent, az azért emlékezetes öröm volt. Vagy amikor a Vasast meg a Fradit, vagy most az Újpestet két vállra fektettük. Ezek nagyon kellemes élmények.
  • Ön a VOSZ megyei elnöke is. Hogyan ítéli meg, kilábaltunk már a válságból? Látható az alagút vége?
  • Szerintem nem látható. És jó, ha nem jön velünk szembe egy lámpa nélküli vonat. Mondhatnám ezt úgy is, hogy a keserű pohár kiürítése, még hátra van. Sokaknak még a tudatáig sem jutott el, hogy milyen nagy a baj. Úgy gondolom, hogy az év második felében érződik majd ez igazán. Kecskemét viszont, egy prosperáló város. A Ver-Bau nemrég megbízást kapott a Mercedes-lakótelep építésére. Ez azért optimizmusra ad okot. Nagyszerű dolog, hogy a Mercedes idejön. Ennek, úgy gondolom, mindannyian hasznát látjuk majd. Mindig mondtam, hogy szeretett városom Fortuna kegyeltje.
  • A VOSZ kínál valami előremutató programot válság idején?
  • A beszámolók előkészítése még tart, május 5-én lesz a megyei közgyűlésünk. Szövetségünk - éppen úgy, mint az érdekképviseleti szervezetek többsége - nehéz helyzetben van. A kormány nem volt partner az ajánlatainkhoz. Lehet érezni, hogy egyre nehezebben fizetik ki a tagdíjainkat, van, akinek még 20 ezer forint is megoldhatatlan terhet jelent. Sajnos, a baj igazi fészke nem Magyarországon van, hanem úgy általában a világgazdaságban. Éppen ezért nagyon nehéz rajta nekünk változtatni. Egy gyenge beteg egyébként is jóval nehezebben viseli a műtétet, mint egy életerős. Szerintem a vállalkozás igazi alapja a tisztesség.
  • Tisztesség? Hát, ezzel a magyar foci szinte mindig hadilábon állt…
  • Kecskeméten egy kicsit ez is másképp van. Jobban átlátható a költségvetés, aminek kétharmad része a szponzoroktól érkezik, a cégektől és a várostól, valamint a televíziós és jegybevételektől. Egyharmadát mi adjuk a társammal. Viszont magasabb szintre emelni a focit – külföldi szereplés, nemzetközi hírnév – csak akkor lehet, ha a város megerősödik. A Mercedes és a hozzá tartozó beszállítói kör sok segítséget adhat, hogy az álmaink valósággá váljanak.

Kövessen minket a Facebookon is!