Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2010. március 11. 10:41 | Szerző/forrás: APEH

Március 15-én még az önkormányzat felé kell megfizetni a helyi iparűzési adó előlegét

Március 15-én még az önkormányzat felé kell megfizetni a helyi iparűzési adó előlegét
Az állandó, telephelyhez kötött tevékenységre Vonatkozó fontosabb szabályok A 2010. március 15-én esedékes helyi iparűzési adóelőleg kötelezettségét még az önkormányzati adóhatóság felé kell teljesítenie az adózóknak az önkormányzat ÁLTAL kibocsátott fizetési meghagyás alapján. Az állami adóhatóság a 2010. március 15-én esedékes helyi iparűzési adóelőleg fizetési kötelezettség teljesítése Soran ezt az előleget a saját nyilvántartása szerint megfizetettnek és teljesítettnek tekinti. Abban az esetben, ha ezt az előleget az adózó nem fizeti meg, a különbözet végrehajtását az önkormányzati adóhatóság végzi.

2010. március 15-én Fizetendő előlegen túl a 2009. évről szóló bevallást, és az adókülönbözet elszámolását a 2010. május 31-ig az önkormányzati adóhatóság felé kell teljesíteni.

A 2010. szeptember 15-én viszont már határidős adóelőleget Az állami adóhatóság felé kell befizetni, és a 2010. évi feltöltési kötelezettségét, annak bevallásával (1046) együtt Szintén Az állami adóhatóság felé kell teljesíteni 2010. december 20-ig.

 

Azok az adózók, akik 2010. 1 január. után kezdik meg a tevékenységüket, átalakulással jönnek létre illetve Azon adózók, amelyek évközben bevezetett helyi iparűzési adó kötelezettséggel érintettek, a bejelentkezést a 10THIPA, az Előleg-bevallást a 1045 nyomtatványon az APEH felé kell teljesíteniük a tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül.

 

Az adózók a helyi iparűzési adókötelezettség megszűnése esetén a tevékenység megszűnésétől számított 15 napon belül a 10THIPA nyomtatvány benyújtásával bejelentési kötelezettségüknek, míg 30 napon belül a 1044-es záróbevallás beküldésével bevallási kötelezettségüknek eleget tudnak tenni Az állami adóhatóság felé.

 

 

Ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységét folytató adózókat érintő változások

 

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: HTV.) 37. § (2) bekezdése alapján ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területen az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó;

a) a Piaci és vásározó Kiskereskedelmet folytat,

b) az építőipari tevékenységét folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.

c) bármely - az a) és b) pontba nem sorolható - tevékenysége, ha annak folytatásából KÖZVETLENÜL bevételre tesz Szert, feltéve, ha Egyetlen önkormányzati illetékességi területen sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.

 

A HTV. 38. § (2) bekezdése értelmében az önkormányzat illetékességi területen ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.

 

Az állami adóhatósághoz a 2010. január l-jén és azt követően keletkezett ideiglenes jellegű adókötelezettség keletkezését kell bejelenteni. A bejelentési és változásbejelentési kötelezettségek teljesítésére Az állami adóhatóság 2010. január l-jétől a "THIPA jelű adatlapot rendszeresítette. Amennyiben az iparűzési adóköteles tevékenységét az adózó ideiglenesen végzi, és a folyamatos tevékenység kezdete 2010. január 1-e előtti, Az állami adóhatóság felé - ideiglenes tevékenységre vonatkozó adatok tekintetében - bejelentési kötelezettsége nincs.

 

Az előzőekben felsorolt adózói kör 2010. január 1-jétől az Állami adóhatósághoz teljesíti bevallási kötelezettségét.Az ideiglenes jellegű helyi iparűzési tevékenységét folytatók adókötelezettségüket a 1044. számú "bevallás a helyi iparűzési adóról" nyomtatványon tehetnék eleget. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 1. számú melléklet B) fejezet 2/Ac) pontja értelmében az ideiglenes jelleggel végzett tevékenység után iparűzési adóról Fizetendő a tevékenység befejezésének napján kell bevallást tenni, és ezzel Egyidejűleg az adót megfizetni. Amennyiben a tevékenység befejezésének napja olyan nap, amelyen a hatóságnál a munka szünetel, a határidő egy Legközelebbi munkanapon jár le és az adó megfizetése nem Ezen a napon esedékes.

 

Az állami adóhatóság felé történő helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét az alábbi számlaszámra kell teljesíteni (telephelyek számától függetlenül):

APEH Helyi iparűzési adó beszedési számla: 10032000-06057691

Kövessen minket a Facebookon is!