Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. március 29. 13:41 | Szerző/forrás: baon.hu

Több tűz, kevesebb viharkár

Több tűz, kevesebb viharkár
Tavaly is sok kecskeméti tűzoltó ment nyugdíjba. A helyükre többnyire gyakorlat és képzettség nélküli fiatalok érkeznek.

A kecskeméti tűoltóság tavalyi évéről számolt be a város képviselő-testületének dr. Faragó Ede parancsnok.

Az anyagból kiderült: Kecskemét és vonzáskörzetén kívül még hat település tartozik a tűzoltóság elsődleges működési körzetébe. Tavaly összesen 911 riasztást kaptak. Legtöbbször - 377 alkalommal - műszaki mentést kellett végezniük és 328 tűzeset volt. A többi javarészt téves jelzés vagy vaklárma. A tűzesetek száma közel 18 százalékkal emelkedett 2008-hoz képest, viszont kevesebb volt a műszaki mentés. Utóbbi oka lehet, hogy tavaly az igazán nagy viharok elkerülték a térséget. A legtöbb munkájuk áprilistól júliusig volt, amikor is gyakran gyulladt ki az avar és az erdők aljnövényzete.

A készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók átlagéletkora 31,5 év. Tavaly ismét sokan mentek nyugdíjba. Helyükre többnyire olyanok jöttek, akiknek nincs képzettségük és gyakorlatuk, őket tanítani kell.

A tűzoltókat tavaly nem érte baleset, szolgálat közben senki nem hunyt el. A tüzeknél egy civil áldozat volt és négy sérültet mentettek meg. Azoknál a baleseteknél, ahol a műszaki mentésben a tűzoltóság részt vett huszonketten hunytak el, és 76 ember életének megmentése fűződik a tűzoltók nevéhez.

2009 legnagyobb tűzesetei:

Április 21-én Tatárszentgyörgyön égett a fenyveserdő
Április 27-én Tatárszentgyörgyön kigyulladt egy nádtetős tanya és melléképülete, egy 5 köbméteres gáztartály pedig felrobbant
Április 29-én Helvécia mellett erdő- és avartűz volt, több ház veszélybe került
Május 2-án Bugacpusztaházán 15 hektár erdő aljnövényzete és koronája égett
Május 7-én Ágasegyházán egy fenyves aljnövényzete égett másfél hektáron, a tűz 400 hektár erdőt és egy lovaspanziót veszélyeztetett
Május 11-én Fülöszállás térségében száz hektáron égett a fenyves
Május 16-án Uzsovicon két hektár erdő égett
Május 20-án Tázlár mellett 15 hektáron az erdő aljnövényzete, ezen belül 4 hektáron a korona is égett

Kövessen minket a Facebookon is!