Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. március 29. 19:46 | Szerző/forrás: baon.hu

Motorosok nagy tavaszi kirajzása

Motorosok nagy tavaszi kirajzása
Itt a tavasz, ami együtt jár azzal, hogy szép lassan – esetenként inkább őrült tempóban – kirajzanak az utakra a motorosok. Tavaly 33 balesetet okoztak ezzel a járművel a megyénkben.

Manapság az autósok egy részénél nem örvendenek túl nagy népszerűségnek a motorosok. Persze fordítva is igaz: a kétkerekű járgányok tulajdonosai sem ölelnék mindig keblükre a gépkocsi-vezetőket. Általában mindkét csoport tagjai a másik „kasztba” tartozókat szidják a balesetveszélyes szituációkért, rosszabb esetben a karambolokért. Pedig mindkét oldal tehetne többet a biztonságos közlekedésért.

– Valóban problémát okoz, hogy az autósok sok esetben nem tekintik partnereknek a motorosokat, sőt olykor szándékosan akadályozzák őket. Persze nem véletlen az ellenszenv kialakulása, hiszen a motorosokra gyakran meg jellemző a KRESZ-szabályok teljes semmibevétele – osztotta meg velünk tapasztalatait dr. Vaslóczki Ferenc százados, a megyei rendőrfőkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Évről évre hatalmas ütemben nő a motorral rendelkezők száma. De ez még nem is jelentene gondot. Az már viszont igen, hogy sokan kellő tapasztalat nélkül ülnek nyeregbe. – Többen relatíve magas életkorban veszik meg életük első motorját, amely jellemzően nagy teljesítményű. Ha rutin nélkül, képességeiket túlbecsülve vezetik a 800-1000 köbcentis motorokat, az könnyen balesethez vezethet. Ugyanez természetesen igaz a fiatalokra is. Sajnos a nagy sebesség és a megfelelő vezetési technika hiánya miatt vesztette életét tavaly egy 24 éves bajai fiatalember is, aki egy egyenes útszakaszon ütközött szalagkorlátnak.

A másik nagy probléma a motorosok egy részénél például a sebességkorlátozás vagy előzési tilalom figyelmen kívül hagyása – sorolta Vaslóczki Ferenc. Véleménye szerint egyébként a kezdő vagy rutintalan motorosoknak mindenképpen javasolt a részvétel egy vezetéstechnikai tréningen. Ezek a képzések körülbelül 10-20 ezer forintba kerülnek, de ennyit megér befektetni a testi épség érdekében.

Három halálos baleset

Bács-Kiskun megye területén tavaly összesen három halálos baleset okozója volt motoros. Szintén motoros miatt következett be 17 súlyos illetve 13 könnyű sérüléssel járó karambol.

Folytatás a keddi Petőfi Népében!

Kövessen minket a Facebookon is!