Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 6. 05:22 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Kedden a csapadéksáv fokozatosan kelet felé tolódik; a Dunántúlon több órára kisüt a Nap, míg keleten tartósan borult marad az ég és többfelé várható eső. Az északnyugati szél megerősödik. Hajnalban 3 és 8, míg napközben 9 és 14°C közötti hőmérsékletekre készülhetünk. Szerdán a változékony felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre mindenütt készülhetünk, elszórtan számíthatunk már csak záporokra, ekkorra már mindenütt mérséklődik a légmozgás. Hajnalban 1 és 8, míg délután 12 és 17°C körül alakulnak majd a hőmérsékletek.
Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden továbbra is gyenge hidegfronti hatásra panaszkodhatunk: fejfájás, szédülés, dekoncentráltság, vérnyomás-ingadozás jelentkezhetnek. Fokozódhatnak a görcsös fájdalmak. Az erős szél miatt fokozódhat a migrén, illetve az asztmás betegek jobban fulladhatnak. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, vitamint, ezzel is erősíthetjük immunrendszerünket!

Közlekedésmeterológia

Kedden már csak keleten számíthatunk esőtől nedves, vizes útszakaszokra. A megerősödő, a Dunántúlon akár viharossá fokozódó északnyugati szél gyengítheti a menetstabilitást. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A napsütéses, meleg idő következtében az elmúlt héten az országos összpollenterhelés nagy mértékben emelkedett – az előző heti terhelésnek közel kétszeresét mérték, ami magasabb, mint az előző évi legmagasabb heti összpollenszám. Csúcsidőszakában van a ciprus- és tiszafafélék virágzása, erősödik a nyár, a kőris, a szilé, nyír és a fűz pollenszórása, lecsengőben van az égeré és a mogyoróé. A legtöbb helyen a ciprus- és tiszafafélék virágpora volt jelen legnagyobb mennyiségben a levegőben. Az éger pollenszórása túljutott csúcsidőszakán, többszörösére emelkedett a nyár pollenjének koncentrációja, a legtöbb városban magas koncentrációt regisztráltak. Nagy mértékben felerősödött a kőris virágporszórása, lecsengőben van a mogyoró virágzása. Több mint 10-szeresére emelkedett a szil összpollenszáma, felerősödött a nyír pollenszórása is. A fűz virágporának koncentrációja is emelkedett – a legtöbb helyen közepes szintet mértek. Növekedett a kültéri allergén gombaelemek mennyisége is.

Kövessen minket a Facebookon is!