Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 9. 05:28 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Pénteken továbbra is sok lesz a napsütés, erősen felhős égre eleinte még keleten, majd az esti óráktól másutt is megnövekedhet a felhőzet. Futó záporokra elszórtan, inkább keleten kell majd számítani. Az észak-északnyugati irányú légmozgás az esti órákban a Kisalföld térségében megélénkülhet. A minimumok 3-7°C, a maximumok már 17-22°C között alakulnak.

Szombaton már sokfelé várható erősen felhős, borult ég. A reggeli órákban eleinte még keleten, majd később már északon és a középső területeken is előfordulhat eső, záporeső. Az északnyugati szél a Tisza vonalától nyugatra megélénkül, megerősödik, helyenként akár viharos széllökések is előfordulhatnak. Hajnalban 4-9°C várható. Napközben akár 5-8°C-kal is hidegebb lehet az előző napokhoz képest.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken sem várható fronthatás, ám a fölénk érkező meleg levegő hatására fejfájás, levertség, fáradékonyság jelentkezhetnek, majd az esti óráktól hidegfronti hatás jelentkezhet: fejfájás, görcsös panaszok. Ha tehetjük, tartózkodjunk sokat a szabadban, élvezzük a napsütést, mely kiváló D vitamin forrás. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, vitamint, ezzel is erősíthetjük immunrendszerünket!

Közlekedésmeterológia

Pénteken napközben is kedvező út- és látásviszonyok mellett autózhatunk, csak elvétve, inkább keleten fordulhat elő egy-egy futózápor. Az esti óráktól a Kisalföldön megerősödhet a szél. A melegfronti tünetekhez hasonló, levertség, figyelmetlenség, fáradékonyság jelentkezhet. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A napsütéses, meleg idő következtében az elmúlt héten az országos összpollenterhelés nagy mértékben emelkedett – az előző heti terhelésnek közel kétszeresét mérték, ami magasabb, mint az előző évi legmagasabb heti összpollenszám. Csúcsidőszakában van a ciprus- és tiszafafélék virágzása, erősödik a nyár, a kőris, a szilé, nyír és a fűz pollenszórása, lecsengőben van az égeré és a mogyoróé. A legtöbb helyen a ciprus- és tiszafafélék virágpora volt jelen legnagyobb mennyiségben a levegőben. Az éger pollenszórása túljutott csúcsidőszakán, többszörösére emelkedett a nyár pollenjének koncentrációja, a legtöbb városban magas koncentrációt regisztráltak. Nagy mértékben felerősödött a kőris virágporszórása, lecsengőben van a mogyoró virágzása. Több mint 10-szeresére emelkedett a szil összpollenszáma, felerősödött a nyír pollenszórása is. A fűz virágporának koncentrációja is emelkedett – a legtöbb helyen közepes szintet mértek. Növekedett a kültéri allergén gombaelemek mennyisége is.

Kövessen minket a Facebookon is!