Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 10. 06:34 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Szombaton már sokfelé várható erősen felhős, borult ég. A reggeli órákban eleinte még keleten és délnyugaton, majd később már északon és a középső területeken is előfordulhat eső, záporeső. Az északnyugati szél a Tisza vonalától nyugatra megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban 4-9°C, napközben mindössze 10-15°C valószínű.

Vasárnap főleg az északkeleten és Dunántúlon élőknek érdemes esernyővel indulniuk a választásokra, hiszen itt nagy valószínűséggel, másutt csak elszórtan alakulhatnak ki futó záporok, eső, akár zivatarok is. Hosszabb napsütéses időszakok hiányában ugyanis hűvösebb időre, 9 és 14°C közötti maximumokra készülhetünk.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton az arra érzékenyeknél a hidegfronti hatás tünetei jelentkezhet: fejfájásra, görcsös fájdalmakra panaszkodhatunk. Erősödhetnek a reumatikus fájdalmak is, az asztmatikus betegséggel élők jobban fulladhatnak. Ha tehetjük, tartózkodjunk sokat a szabadban,fogyasszunk sok gyümölcsöt, vitamint, ezzel is erősíthetjük immunrendszerünket!

Közlekedésmeterológia

Szombaton eleinte főleg keleten-északkeleten, majd napközben egyre többfelé számíthatunk esőre, záporokra, helyenként akár egy-egy zivatarra is, ezek környezetében csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. A Kisalföldön eleinte megerősödhet a szél, ez ronthatja a járművek menetstabilitását. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt héten tovább emelkedett az országos összpollenterhelés. A legmagasabb terhelést Zalaegerszegen, a legalacsonyabbat Salgótarjánban regisztrálták. Csúcsidőszakában van a nyír, a nyár és a kőris virágzása, erősödik a gyertyán, a tölgy, a juhar és a fűz, csökken a ciprus- és tiszafafélék, a mogyoró, az éger és a szil pollenszórása. A ciprus- és tiszafafélék periódusát felváltotta a nyír periódusa, a legtöbb állomáson magasan a legnagyobb mennyiségben monitorozták virágporát. A nyár összpollenszáma változatlanul magas. Múlt héten tetőzött a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása, azóta koncentrációja jelentősen lecsökkent. A kőris pollenkoncentrációja kis mértékben már csökkent. Jelentősen felerősödött a gyertyán, a tölgy és a juhar virágporszórása. Kisebb mértékben, de emelkedett a fűz virágporának mennyisége is. Lecsengőben van a mogyoró és az éger virágzása – leginkább csak közepes vagy ennél alacsonyabb koncentrációban monitorozták pollenszemeiket. Csökkent a levegőben az allergén gombaelemek koncentrációja.

Kövessen minket a Facebookon is!