Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 16. 11:53 | Szerző/forrás: baon.hu

Este éri el Magyarország határát a vulkáni hamufelhő

Este éri el Magyarország határát a vulkáni hamufelhő
Várhatóan pénteken az esti órákban éri el Magyarország határát az észak-nyugat-európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamufelhő, az eddigi információk szerint csak súrolja az országot.

Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője elmondta: az eddigi adatok szerint kicsi az esélye annak, hogy az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatt le kell zárni a légteret. Fehér Imre a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője pedig megerősítette: folyamatosan egyeztetnek a meteorológiai szolgálattal. Ha szükséges elrendelik a légtérkorlátozást.

A hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét - mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa. Hozzátette, hogy mind az ő számításaik, mind a vulkáni hamu terjedését vizsgáló, Volcanic Ash Advisory Center londoni központja ezt jelezték előre.

Az izlandi Eyjafjalla vulkán kitörése Európa nagy részén megbénította a légi forgalmat. Csütörtökön egymás után irányították el az érkező gépeket és törölték az induló járatokat a skandináviai repülőtereken és Nagy-Britanniában, beleértve az összes londoni repteret is.

A vulkán még szerdán tört ki, emiatt csaknem 800 embert telepítettek ki Izland déli részéről. A környező folyók vízszintje 3 méterrel megemelkedett, így a gyéren lakott környéket víz árasztotta el, a kráterből kiáramló, gomolygó füstfelhő közel 6000 méter magasságig feljutott.

Szombaton éri el az ország déli részét

A felhő Magyarország felett 10,5 kilométer magasságig terjedhet fel, várhatóan 6-7 kilométeres magasságban a lesz a legsűrűbb. Szombaton tovább haladva várhatóan eléri a déli országrészeket is. A meteorológusok várakozása szerint vasárnapra változik az áramlás iránya, a felhő valószínűleg akkorra elhagyhatja az országot.

Teljesen légzár

Anglia, Írország, Norvégia, Dánia, Svédország, Belgium, Hollandia, Finnország, Lengyelország, Litvánia


Részlegesen légzárt:
Franciaország, Németország, Ausztria, Csehország

Kövessen minket a Facebookon is!