Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 16. 14:41 | Szerző/forrás: nol.hu

Élőben közvetíti az MTV Kaczynski temetését

Élőben közvetíti az MTV Kaczynski temetését
A Magyar Televízió (MTV) élőben közvetíti a lengyel elnöki pár krakkói temetését vasárnap kora délután. A magyarországi nemzeti gyásznapon, szombat este hat órától a budapesti Szent István-bazilikából bemutatott misét is láthatják a köztévé nézői - tájékoztatta közleményében az MTV csütörtökön az MTI-t. Szombaton, a lengyel állami gyászszertartás napján Lech Kaczynski elnökért és a szerencsétlenség további 96 áldozatáért Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke misét mutat be a Bazilikában. A szertartáson jelen lesz Juliusz Janusz érsek, Magyarország lengyel származású apostoli nunciusa is.

Szombaton este 20.40-kor a Menjünk holnap moziba! című lengyel filmet, 22.40-kor pedig Az aranyműves boltja című tévéjátékot sugározza az m1. Éjjel fél egykor pedig Tomas Sukalski lengyel zenész koncertjét láthatják a Magyar Televízió nézői.

Vasárnap 13.40-től az m1 és az m2 párhuzamosan sugározza a lengyel közszolgálati televízió közvetítését. A Mária templomban tartott gyászmisét követően az elnöki párt a Wawel-székesegyházban helyezik végső nyugalomra, abban a püspöki katedrálisban, amelyben a lengyel királyokat koronázták és temették el egykor.

Lech Kaczynski államfő és felesége temetési szertartására Krakkóba utazik a világ számos állam- és kormányfője, köztük Barack Obama és Dmitrij Medvegyev, valamint az Európai Unió és a NATO legmagasabb rangú képviselői. A magyar közjogi méltóságok közül jelen lesz Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök. A gyászszertartás után az m1 külpolitikai magazinműsora, a Panoráma kiemelten foglalkozik a Lengyelországot ért tragikus esemény elemzésével.

Az 1940-es katinyi (Katyn) mészárlás évfordulós megemlékezésére utazó Lech Kaczynski elnök különgépe múlt szombaton zuhant le az oroszországi Szmolenszk katonai repülőtere mellett. A szerencsétlenségben 96 ember vesztette életét. Az elnökön és feleségén kívül a gépen utazott számos magas rangú lengyel állami és egyházi személyiség, valamint a katinyi áldozatok egy részének rokonai.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház